Analize

Hibridni rad na tržištu

Hibridni rad na tržištu
Foto: pexels.com | Hibridni rad na tržištu

Prije dvije godine, kad smo se susreli s pandemijom, imali smo određenih nedoumica i u startu smo postavljali sljedeća pitanja:

Da li će trenutni način poslovanja i rada od kuće otvoriti neka nova radna mjesta ili će postojeća potpuno preoblikovati, kada se situacija izazvana širenjem virusa korona smiri? Hoće li radni procesi biti vraćeni na isti nivo i u isti oblik kakav smo imali prije početka pandemije? Kako se postaviti? Šta uraditi? Kako spremno dočekati kraj pandemije?

U međuvremenu, rad od kuće i online sastanci u značajnoj mjeri su zadržani jer je dokazana, prije svega, ušteda vremena i finansijskih resursa. Do izbijanja pandemije rad sa udaljenih lokacija i online izvedbe sastanaka bili su povlastice rijetkih. Zadesila nas je pandemija, i većina po automatizmu preselila se u virtuelne kancelarije preko Teamsa, Zooma, Webexa… ili neka druga call varijanta.

Sa druge strane, ovo je bio i svojevrsni pritisak i šok, prije svega za odjeljenja koja se bave ljudskim resursima i radnim procesima unutar firme, na koji način, posložiti odgovorajuće sve procese da funkcionišu kao da je sve u redu. Zatim, pritisak je bio na IT odjeljenjima ili pojednim osobama zaduženim u manjim firmama, da omoguće adekvatnu tehničku postavku kako bi svi zaposleni mogli nesmetano komunicirati i raditi.

Microsoft je sproveo određena istraživanja i na uzorku preko 30.000 osoba u više zemalja, procenat ispitanika koji bi zadržale opcije fleksibilnog načina rada iznosi 73%.

Velike kompanije i korporacije, mogu kvalitetno udovoljiti ovim zahtjevima, kako internim unutar firme, tako i eksternim prema klijentima. Formirana IT odjeljenja, u čijim su referatima ove vrste poslova, u velikom mjeri mogu pomoći ostalim zaposlenim da imaju odgovarajuće alate i sigurnosna rješenja za udaljena poslovanja.

Izazov je kod srednjih i malih preduzeća, naročito malih, jer operativni rad sa udaljenih lokacija uključuje određeno jednostavno rješenje koje je prije svega lako za korišćenje, a sa druge strane mora uključiti zadovoljavajuće sigurnose aspekte razmjene ifnormacija ili internih programa.

Postoji identifikavan i potpuno novi momenat u zadnje dvije godine, a odnosi se na pojedine zaposlene koji zahtijevaju u određenim  zemljama, da je radna pozicija hibridnog karaktera odnosno da imaju mogućnost rada na daljinu bez obzira na pandemijeske uslove.

Na kraju, možemo konstatovati da je odgovor na pitanja od prije dvije godine u određenoj mjeri potvrdan i da su pojedini radni procesi više ili manje modifikovani. Online alati se koriste više nego ikada i u pojedinim preduzećima trenutno predstavljaju osnovnu radnu i procesnu aktivnost. 


Srđan Bjelić je rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIiH. Autor je prve mobilne aplikacije "Nikolaj" za pretragu svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije