Analize

Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu porasla iznad očekivanja

Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu porasla iznad očekivanja
Foto: Pexels/Ilustracija | Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu porasla iznad očekivanja

Poslovna aktivnost u evrozoni u aprilu je, prema preliminarnoj proceni, porasla iznad očekivanja, navodi se u danas objavljenom izvještaju agencije Markit ekonomiks.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u aprilu porastao je, kako je navedeno, sa martovskih 50,3 na 51,4 poena i tako prevazišao predviđanja analitičara koji su očekivali skromniji rast na 50,8 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspaniziju, odnosno rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu agencije S&P global, PMI u sektoru usluga je u aprilu porastao sa martovskih 51,5 poena na 52,9 poena, što je najbolji rezultat za proteklih 11 mjeseci.

Nasuprot tome, sektor proizvodnje je i dalje u zoni kontrakcije i vrijednost odgovarajućeg indikatora je pala sa 46,1 poen na 45,6 poena.

Njemačka, najveća privreda evrozone, se vratila rastu poslovne aktivnosti nakon devet mjeseci kontrakcije, što povećava optimizam stručnjaka.

"Evrozona je dobro započela drugi kvartal, a oporavak se istovremeno odigrava u dvije najsnažnije privrede evrozone, Njemačkoj i Francuskoj", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim riječima, Hamburška komercijalna banka zadržava prognozu da će Evropska centralna banka smanjiti kamatne stope u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije