Analize

I prinudom teško do naplate poreskog duga

I prinudom teško do naplate poreskog duga
Foto: Ilustracija | Revizija učinka posebnog načina naplate poreskog duga: Prinudno naplate tek petinu iznosa

BANJALUKA - Sistem odgođenog plaćanja poreskog duga i prinudna naplata u Republici Srpskoj su neefikasni. Postupci prinudne naplate traju veoma dugo, a iz godine u godinu, dospjeli, a neplaćeni dug se višestruko uvećao.

Ovo je u suštini zaključak revizije učinka na temu posebnog načina naplate poreskog duga koja se u osnovi bavila poreskim dužnicima kojima je odobreno odgođeno plaćanje. Takođe, revizori su se bavili i prinudnom naplatom kod dužnika koji nisu poštovali rokove odgođenog plaćanja.

Revizija je posmatrala period od pet godina, zaključno sa 2017. godinom.

U izvještaju revizora navedeno je i to da u Poreskoj upravi (PU) RS i Ministarstvu finansija RS, koje donosi rješenja za dužnike preko 30.000 KM, postoji različita praksa kada je u pitanju ukidanje rješenja o odgođenom plaćanju. Primjera radi, nekim poreskim dužnicima koji nisu izmirivali poreski dug u utvrđenim rokovima, rješenje o odgođenom plaćanju ukidano je nakon dva neuplaćena anuiteta, a nekima do 14 neuplaćenih anuiteta.

Što se tiče naplata poreskog duga nakon ukidanja rješenja o odgođenom plaćanju, ona nije bila pravovremena i zadovoljavajuća, a za svako deseto ukinuto rješenje postupak prinudne naplate nije pokrenut iz razloga donošenja novog rješenja o odgođenom plaćanju.

"Postupci prinudne naplate trajali su dugo, a naplata je tek nešto veća od petine iznosa duga na koji su pokrenuti postupci. Svaki sedmi postupak prinudne naplate okončan je naplatom cijelog iznosa poreskog duga", naveli su revizori dodajući da se neplaćeni dug višestruko uvećao u posmatranom periodu i zaključili da postoji značajan prostor za unapređenje efikasnosti odgođenog plaćanja poreskog duga.

"Godišnji izvještaju o radu PU RS pokazuju da je u posmatranom periodu poreski dug smanjen sa oko 1,5 milijardi KM u 2013. godini na oko 1,2 milijarde u 2016. godini, međutim te podatke treba uzeti s rezervom, jer u taj iznos nisu uključene obaveze o odgođenom plaćanju i reprogramu", navodi se u izvještaju.  

Vrijednost poreskog duga po aktivnim rješenjima na kraju svake godine značajno raste pa je tako u 2013. godini iznosio 86 miliona KM, a na kraju 2016. godine preko 280 miliona KM.

Na ovu temu juče smo pokušali dobiti komentar u Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija RS, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Vrijednost rješenja o odgođenom plaćanju

                       Poreska uprava RS                               Ministarstvo finansija

2013.                     710.000 KM                                          58.570.000 KM

2014.                  2.690.000 KM                                        100.058.000 KM

2015.                  2.600.000 KM                                        253.920.000 KM

2016.                  1.470.000 KM                                        204.820.000 KM

2017.                  1.120.000 KM                                          53.460.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije