Analize

Istraživanje Nezavisnih novina (I): Skoro dva mjeseca za osnivanje firme

Istraživanje Nezavisnih novina (I): Skoro dva mjeseca za osnivanje firme
Istraživanje Nezavisnih novina (I): Skoro dva mjeseca za osnivanje firme

Procedura osnivanja privrednog društva u formi manjeg društva s ograničenom odgovornošću u Republici Srpskoj traje najmanje 41 dan, rezultati su istraživanja koje su sprovele "Nezavisne novine".

Ukoliko je riječ o većem privrednom društvu, za koje se procjenjuje da će ostvariti godišnji prihod iznad 50.000 KM, obavezan je upis u registar obveznika indirektnih poreza (radi prijave PDV-a) u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, što proceduru za početak rada firme produžava do 15 dana (na ukupno 56 dana).

U namjeri da provjerimo efikasnost javne administracije, ukažemo na "slabe karike" i neophodnost unapređenja poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj, "Nezavisne" su u proteklih sedam mjeseci sprovele projekat "Istraživanje administrativnih barijera za registraciju i početak rada privrednog društva u RS - kako do preduzeća za 48 časova".

Realizacija projekta odvijala se kroz anonimni proces otvaranja firme pod nazivom "Projekat NN" d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci, čiji će osnivač biti novinar "Nezavisnih".

U pripremi za projekat odlučili smo da će eksperimentalna firma biti osnovana u organizaciono najzastupljenijoj formi društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) sa osnovnom djelatnošću usluga savjetovanja u poslovanju, koja ne zahtijeva bilo kakve posebne procedure.

Čitaoce ćemo u nastavcima detaljno upoznati sa svim koracima koje je prošao novinar osnivač firme, ukazati na nepotrebne administrativne barijere i iznijeti prijedloge stručne javnosti za skraćenje procedura koje uveliko kreiraju ekonomski ambijent u zemlji.

DNEVNIK OSNIVAČA

Pripremni proces: Kako bih saznao kakve procedure treba da prođem za osnivanje firme, zakazao sam konsultativni sastanak s jednim banjalučkim notarom.

Da bi proces tekao što realnije, notara nisam upoznao sa stvarnom namjerom provjere efikasnosti svih karika u procesu osnivanja d.o.o, već sam se predstavio kao osoba koja je nakon dugog rada u medijima odlučila da započne sopstveni biznis.

Notara je zanimalo kako sam donio takvu odluku, da li sam se prije toga s nekim savjetovao, šta tačno hoću da radim, te, što je ocijenio najvažnijim, da li sam finansijski spreman da podnesem gubitak ukoliko se moje poslovne odluke pokažu pogrešnima. Sam proces osnivanja d.o.o. sa uloženim kapitalom, kako je rekao, koštaće me oko 3.000 KM bez uračunatih notarskih usluga.

Objasnio sam mu da sam kroz dugogodišnje razgovore s kolegama i saradnicima i u svakodnevnim kontaktima s poslovnim ljudima u zemlji i inostranstvu shvatio da na tržištu postoji prostor za bavljenje uslugama savjetovanja klijenata s akcentom na podršku u njihovim odnosima s javnošću.

Notar me je pažljivo saslušao, složio se sa mojim mišljenjem i sugerisao da bi bilo poželjno da firmi nadjenem atraktivan naziv uz kreiranje upečatljivog loga. Moja priča o budućem konsultantskom poslu notaru se učinila toliko zanimljivom da mi je čak predložio da razmislim o formiranju prve lobističke agencije u RS, s obzirom da smatra da vjerovatno imam zainteresovanih kolega koji bi radili u mojoj firmi i brojnih poznanstva koja mogu poslužiti u tu svrhu.

Odgovorio sam da je to dobra ideja, ali da u prvoj fazi poslovanja ne želim sebi zacrtati preambiciozne ciljeve već samo one za koje smatram da ću ih moći ispuniti, dok bi naknadno, u zavisnosti od uspješnosti poslovanja firme, razmotrio proširenje djelokruga poslovanja i na klasične lobističke usluge. Što se tiče njegove sugestije da smislim upečatljivo ime firme, notaru sam kazao da sam sa budućim poslovnim partnerima već odlučio da će se firma zvati "Projekat NN".

Nakon tog relativno neformalnog uvoda, koji je bio dosta koristan, notar mi je pobrojao potrebnu dokumentaciju koju trebam da mu priložim kako bih pristupio sačinjavanju odluke o osnivanju firme.

Naveo je da mu kao osnivač privrednog društva dostavim sljedeće dokumente, odnosno pružim informacije o:

  • ime osnivača firme i adresu stanovanja,
  • naziv firme s adresom,
  • ugovor o zakupu poslovnog prostora (ako firma nije u vlastitim prostorijama),
  • ličnu kartu osnivača,
  • diplomu osnivača.

Ukazao mi je, takođe, da iz Uredbe o klasifikaciji djelatnosti RS iz "Službenog glasnika RS" broj 119/10 treba da izaberem tačne šifre djelatnosti buduće firme kako bi ih on zaveo u predviđenu odluku o osnivanju d.o.o. Naglasio je da, ukoliko odlučim da se bavim i spoljnotrgovinskim prometom, plaćam skuplju taksu (800 KM, umjesto 500 KM).

Nakon što sam mu ukazao da nemam dotični broj "Službenog glasnika RS", notar je preuzeo na sebe obavezu da mi Uredbu pošalje e-mailom.

Prvo kaskanje: Nakon što tri dana nisam dobio obećanu uredbu iz "Službenog glasnika RS", nazvao sam notarsku kancelariju da ih podsjetim na dogovor. Tehnički sekretar notara mi je, uz izvinjenje u njegovo ime, prenio da su proteklih dana imali problema sa serverom i da je to vjerovatno razlog nestizanja maila, te će ga brzo poslati. U toku dana mi notar navodi da je pogrešno napisao moju adresu, te ubrzo šalje Uredbu o klasifikaciji djelatnosti RS, koja ima 112 stranica.

Kada sam nekoliko puta "pročešljao" tu uredbu, ponovo zakazujem sastanak kod notara kojem predajem tražene dokumente, uz molbu da zajedno pregledamo klasifikaciju djelatnosti i izaberemo najoptimalnije, s obzirom na prethodnu sugestiju da navedem barem desetak djelatnosti koje prate osnovne aktivnosti buduće firme kako ne bi došao u situaciju da se u toku rada firme otvori neki posao za koji u prvi mah nisam mislio da će trebati. Savjetuje mi da, među ostalima, obavezno navedem i djelatnost "drumski prevoz robe" kako bih mogao imati vozila za potrebe prevoza repromaterijala i robe za firmu.

S obzirom na ranije opredjeljenje, odlučio sam da za osnovne djelatnosti firme izaberem:

  • Savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje,
  • Odnose s javnošću i djelatnosti saopštavanja,
  • Agencije za reklamu i propagandu, te
  • Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mjenja,

uz naznaku da će društvo obavljati poslove spoljnotrgovinskog prometa iz okvira registrovanih djelatnosti.

U RS nema poreskih savjetnika

U pripremnom razgovoru za osnivanje firme, notar me ukratko upoznao sa zakonskom regulativom u oblasti poreske politike, iako bi to, kako je ukazao, po zakonu trebalo da radi poreski savjetnik.

Iako je Zakonom o poreskom savjetovanju, usvojenom prije više od četiri godine, predviđeno licenciranje za posao poreskog savjetovanja, u RS, prema riječima notara, nema nijedne ovlaštene osobe za taj posao. Zbog toga su notari, u namjeri da izađu u susret zahtjevima klijenata, često prinuđeni da "izađu" i iz zakonskih okvira.

Koraci za osnivanje d.o.o.

Notar me na konsultativnom sastanku upoznao s procedurama koje treba da prođem navodeći:

  • Podnošenje zahtjeva za izdavanje uvjerenja da nemam dugova u registru novčanih kazni BiH (Osnovni sud Banjaluka),
  • Otvaranje privremenog računa za osnivanje firme (banka),
  • Podnošenje zahtjeva za registraciju društva (Okružni privredni sud Banjaluka),
  • Izrada pečata (ovlaštena firma),
  • Podnošenje zahtjeva za razvrstavanje djelatnosti (Republički zavod za statistiku),
  • Podnošenje zahtjeva za dobijanje potvrde o registraciji i JIB-u (Poreska uprava RS),
  • Podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja za obavljanje djelatnosti (Administrativna služba grada Banjaluka).

(sutra: Odluka o osnivanju privrednog društva)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije