Analize

Istraživanje Nezavisnih novina (III): Banka zbog službenika ostala bez klijenta

Istraživanje Nezavisnih novina (III): Banka zbog službenika ostala bez klijenta
Istraživanje Nezavisnih novina (III): Banka zbog službenika ostala bez klijenta

Poslije provedena dva koraka u osnivanju firme "Projekat NN" d.o.o. Banjaluka (dobijena notarski obrađena odluka o osnivanju privrednog društva i podignuto uvjerenje o nepostojanju dugova u registru novčanih kazni), krećem u dalju proceduru, odnosno otvaranje privremenog računa firme.

Banka: Izbor mi je pao na najbliže sjedište jedne banke u centru Banjaluke, čiju službenicu na šalteru upoznajem da želim kod njih otvoriti privremeni račun firme u osnivanju. Službenica mi kaže da je njena koleginica koja radi na tim poslovima (akaunt menadžer) trenutno kratko zauzeta, te me upućuje da sjednem i pričekam "minut-dva".

Nakon 20 minuta uzaludnog čekanja vraćam se na isti šalter i pitam da li je akaunt menadžerka slobodna, na šta mi šalterska službenica, uz primjetnu nelagodu, odgovara da je "koleginica izašla van banke, iako joj je javila da ima klijenta". Izvinjava se u svoje i njeno ime i pita me da li ću, ipak, sačekati da se koleginica vrati kako bismo obavili posao. Odlučio sam, međutim, da potražim neku drugu banku koja će imati više razumijevanja za nove klijente.

Ulazim u obližnju poslovnicu druge banke, gdje me obavještavaju da u manjim poslovnim jedinicama nemaju akaunt menadžera, te me upućuju na njihovu centralu banke. S obzirom na to da je sjedište druge banke bilo podaleko, otišao sam u najbližu centralu treće banke, u kojoj me šalterska službenica upoznaje da imaju dva akaunt menadžera koji su trenutno zauzeti, pa me upućuje da pričekam. Nakon 20 minuta dolazim na red, te službenici objašnjavam da sam u postupku otvaranja firme i da želim da otvorim privremeni račun.

Traži mi notarski ovjerenu dokumentaciju o osnivanju d.o.o, popunjavam zahtjev i uplaćujem depozit u iznosu od 1.000 KM (50 odsto osnivačkog kapitala firme) na koji banka nije naplatila proviziju.

Privredni sud: Kada sam u banci otvorio privremeni račun i dobio štednu knjižicu, odlazim u Okružni privredni sud, gdje fotokopiram ličnu kartu (0,50 KM) i službenici na šalteru sudskog registra predajem sljedeće dokumente potrebne za registraciju privrednog društva:

- popunjenu prijavu za registraciju,

- odluku o izboru direktora,

- fotokopiju lične karte,

- ovjeren potpis ovlaštenog lica firme,

- uvjerenje da nemam dug u registru novčanih kazni,

- odluku o osnivanju privrednog društva,

- potvrdu banke o uplati 1.000 KM osnivačkog uloga.

Službenica na sudskom registru nakon pregledane dokumentaciju mi ukazuje da moram uplatiti taksu za osnivanje d.o.o. u iznosu od 800 KM s obzirom na to da će firma obavljati i poslove spoljnotrgovinskog prometa iz okvira registrovanih djelatnosti (bez toga bi taksa iznosila 500 KM). Upućuje me, takođe, da uplatim taksu za objavu teksta o osnivanju firme u "Službenom glasniku RS" u iznosu od 50 KM.

S obzirom na to da mi notar nije naznačio da ću pri predaji dokumentacije za registraciju firme morati uplatiti navedene takse, a da je radno vrijeme Suda bilo pri kraju, zamolio sam službenicu da primi i zavede moju dokumentaciju kako osnivanje firme ne bi kasnilo, a da ću sutra uplatiti obje takse. Nakon što sam sutradan uplatio ukupno 850 KM i službenici Okružnog privrednog suda Banjaluka predao ovjerene uplatnice, kazala je da bi registracija firme trebalo da bude završena za sedam dana. (Sutra: Ispravak dokumentacije o osnivanju firme)

Projekat

"Nezavisne novine" su proteklih sedam mjeseci sprovele projekat "Istraživanje administrativnih barijera za registraciju i početak rada privrednog društva u RS - kako do preduzeća za 48 časova".

Realizacija projekta s ciljem provjere efikasnosti javne administracije odvijala se kroz anonimni proces otvaranja firme pod nazivom "Projekat NN" d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci, čiji će osnivač biti novinar "Nezavisnih".

U pripremi za projekat odlučili smo da će eksperimentalna firma biti osnovana u organizaciono najzastupljenijoj formi društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) s osnovnom djelatnošću usluga savjetovanja u poslovanju, koja ne zahtijeva bilo kakve posebne procedure.

Čitaoce ćemo u nastavcima detaljno upoznati sa svim koracima koje je prošao novinar osnivač firme, ukazati na nepotrebne administrativne barijere i iznijeti prijedloge stručne javnosti za skraćenje procedura koje uveliko kreiraju ekonomski ambijent u zemlji.

 

Koraci za osnivanje d.o.o.

1. Odluka o osnivanju privrednog društva (notar)                      

2. Uvjerenje o nepostojanju dugova     u registru novčanih kazni (Osnovni sud)       

3. Otvaranje privremenog računa za osnivanje firme (banka)       

4. Registracija privrednog društva (Okružni privredni sud)

5. Izrada pečata (ovlaštena firma)

6. Razvrstavanje djelatnosti privrednog društva (Republički zavod za statistiku)

7. Potvrda o registraciji i JIB-u (Poreska uprava RS)

8. Otvaranje stalnog računa firme (banka)

9. Rješenje za obavljanje djelatnosti (Administrativna služba grada)

 

Dokumenti i takse za registraciju

firme u Privrednom sudu

- Prijava za registraciju,

- Odluka o osnivanju privrednog društva,

- Odluku o izboru direktora,

- Fotokopija lične karte,

- Notarski ovjeren potpis ovlaštenog lica firme,

- Uvjerenje o nepostojanju duga u registru novčanih kazni,

- Potvrda banke o uplati 50 odsto osnivačkog kapitala,

- Taksa za osnivanje d.o.o. (sa spoljnotrgovinskim prometom 800 KM),

- Taksa za objavu teksta o osnivanju firme u "Službenom glasniku RS" (50 KM).

Vezane vijesti:

Istraživanje Nezavisnih novina (II): Zauzetost notara odlaže dalje procedure

Istraživanje Nezavisnih novina (I): Skoro dva mjeseca za osnivanje firme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije