Analize

Izvoz BiH u Rusiju skočio za 30 odsto

 Izvoz BiH u Rusiju skočio za 30 odsto
Izvoz BiH u Rusiju skočio za 30 odsto

BANJALUKA - BiH je i u ovoj godini nastavila pozitivan trend rasta izvoza u Rusiju, koji je u prvih pet mjeseci povećan za 30 odsto, a gdje je najveći skok zabilježen kod voća i povrća od gotovo 20.000 procenata, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Tako je, prema ovim podacima, izvoz iz BiH u Rusiju, za pet mjeseci ove godine, iznosio 34,3 miliona maraka, a u istom periodu prethodne godine 26,3 miliona KM. Posmatrano po strukturi izvoza u Rusiju u prvih pet mjeseci ove godine, i dalje dominiraju medicinski i farmaceutski proizvodi, čija je izvozna vrijednost bila nešto više od 19 miliona maraka, dok su se iza njih ove godine pozicionirali voće i povrće u vrijednosti većoj od 10 miliona maraka.

U svemu ovome važno je naglasiti da je izvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju u prvih pet mjeseci prošle godine iznosio tek 53.444 KM, dok je u istom periodu ove godine povećan za gotovo 20.000 odsto, što pokazuje snažan prodor voća i povrća iz BiH na rusko tržište, i to ubjedljivo najviše jabuke i kruške. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine u Rusiju izvezeno jabuka u vrijednosti od 6.067.638 KM, a krušaka u vrijednosti od 4.087.029 KM.

Na trećem mjestu ukupnog izvoza u Rusiju nalaze se drumska vozila, kojih je izvezno u vrijednosti od 1,3 miliona maraka, a potom slijedi obuća 1,1 milion maraka, te anorganski hemijski proizvodi u vrijednosti nešto većoj od milion maraka. Izvoz ostalih proizvoda ili materijala u Rusiju je manji od milion maraka.

Ipak, izvoz u Rusiju je i dalje višestruko manji od uvoza iz te zemlje u BiH, a koji je u periodu od januara do maja iznosio 358,3 miliona maraka i manji je za oko 35 odsto nego u tom periodu prošle godine.

Ekonomski stručnjaci ističu da je veoma bitan pozitivan trend rasta izvoza posljednjih godina, jer se krenulo s veoma malom bazom, pa svaki i manji porast vrijednosti izvoza procentualno izgleda veliki. Međutim, navode da domaće firme nemaju dovoljno kapaciteta kako bi u kontinuitetu mogli da ispoštuju zahtjeve velikih tržišta, kakvo je i rusko, pa predlažu udruživanje srodnih bh. firmi u klastere radi lakšeg zajedničkog nastupa.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar Udruženja ekonomista RS - SWOT, smatra da je trend procentualnog povećanja izvoza BiH u Rusiju svakako pozitivna stvar, ali da se tu ipak još radi o malom izvozu.

"Kada gledamo procentualno, to je veliko povećanje, međutim tu je bila niska baza i zato to poboljšanje u procentima izgleda kao nešto vrlo značajno", rekao je Duduković. Naveo je da je Rusija ogromno tržište i velika prilika za izvoz domaćih proizvoda. Međutim, ističe da baš zbog toga što je Rusija veliko tržište, bh. firme imaju problem jer nemaju dovoljno kapaciteta kako bi ispoštovale potrebe takvog tržišta.

"To je u svakom slučaju dobra stvar, dobar pokazatelj nekog trenda rasta izvoza na rusko tržište, ali paralelno s tim bi trebalo raditi na povezivanju naših srodnih preduzeća i stvaranju klastera, kako bi ta preduzeća onda zajednički nastupala na tim velikim tržištima", kazao je Duduković.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da voćari u RS ove godine očekuju solidan rod voća i dobar kvalitet, tako da će imati šta ponuditi ruskom tržištu. Kako je naveo, najveći dio ovogodišnjeg roda će biti plasiran upravo na to tržište.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH, ranije su kazali da su uzajamne sankcije, odnosno zabrane uvoza određenih proizvoda, koje su jedna drugoj uvele Evropska unija i Ruska Federacija, značajno promijenile stanje na tržištu i uticale na mogućnost trgovanja BiH s Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije