Analize

Na vodu iz inostranstva BiH potrošila 171 milion maraka

Na vodu iz inostranstva BiH potrošila 171 milion maraka
Foto: Ilustracija | Na vodu iz inostranstva BiH potrošila 171 milion maraka

BANJALUKA, SARAJEVO - Više od 171 milion maraka vrijedna je voda koja je u BiH uvezena tokom prošle godine.

Na taj način premašene su vrijednosti ranijih godina kada je u pitanju uvoz prirodnih ili vještačkih mineralnih i gaziranih voda, ili pak voda sa dodatim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju.

Prostom računicom, u BiH gdje po posljednjim zvaničnim informacijama živi oko 3,5 miliona stanovnika, po svakom građaninu prošle godine uvezena je voda u vrijednosti od 49 maraka.

U poslovnoj zajednici smatraju da su ove brojke zabrinjavajuće jer, kako podsjećaju, BiH obiluje zdravom vodom.

"Za nas je poražavajuća činjenica što, iako imamo proizvode koji su kvalitetom iznad mnogih takvih proizvoda iz uvoza, građani i dalje kupuju strane proizvode. Zbog toga je bitno uticati na svijest potrošača o značaju domaćih proizvoda", rekao je za "Nezavisne novine" Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ako smo nečim bogati - onda je to, između ostalog, voda. Kako dodaje, da smo iznos od 171 milion maraka, koliko je lani iznosio uvoz vode, makar prepolovili, svima bi nam daleko bilo bolje jer se dio novca kroz kupovinu domaćih proizvoda vraća građanima.

"Zaista je poražavajuće da toliko novca dajemo firmama iz drugih zemalja, a istovremeno zanemarujemo svoju proizvodnju. Zato je sada više nego ikad važno da se okrenemo kupovini svojih proizvoda, između ostalog i vode, na koju zaista možemo biti ponosni", naglasio je Blagojević.

Komentarišući podatke o uvozu vode, ekonomista i akademik Muris Čičić ističe da su u razvijenim zemljama, sa jakim shvatanjem elemenata ekonomije, veoma svjesni značaja kupovine domaćeg.

"Recimo, interesantan je primjer Norveška, gdje će vam norveški potrošač mnogo više platiti domaći krompir koji je dosta lošijeg kvaliteta. Kupuju ga jer je domaći. Ali oni imaju već razvijenu tu svijest. I ova krizna situacija daje nam više podsticaja da shvatimo koliko je bitno da se koriste domaći kapaciteti", istakao je Čičić u izjavi za "Nezavisne novine".

Dok smo, dakle, prošle godine uvezli vodu vrijednu više od 171 milion maraka, izvoz je bio dosta skromniji.

"Izvoz je u prošloj godini iznosio 51.417.605 KM", potvrdili su za "Nezavisne" iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Sudeći prema podacima UIO BiH, vrtoglave cifre za stranu vodu nastavili smo izdvajati i ove godine. Tokom januara i februara 2020. uvezli smo je za 23.175.158 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije