Analize

Pratite nas na Google news

Najviše žalbi na obuću, aparate za domaćinstvo i račune

Najviše žalbi na obuću, aparate za domaćinstvo i račune
Foto: N.N. | Najviše žalbi na obuću, aparate za domaćinstvo i račune
Srna

BANJALUKA - Generalni sekretar banjalučkog Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" Slaviša Kajkut rekao je Srni da su u proteklih pet mjeseci potrošači najveći broj prigovora imali na prodaju proizvoda, najviše obuće i tehničkih aparata za domaćinstvo, i usluge od opšteg ekonomskog interesa, telekomunikacije i isporuku toplotne i električne energije.

"Prigovori u vezi sa telekomunikacijama odnosili su se na obračun i kvalitet usluge. Banjalučani su bili nezadovoljni i kvalitetom grijanja, odnosno količinom isporučene energije. Zabilježili smo i dosta prigovora na iznos računa za utrošenu električnu energiju", naveo je Kajkut.

On kaže da su potrošači koji su uložili prigovor trgovcu, i to upisom u knjigu reklamacija, ispunili potrošačko pravo.

"Trgovac je dužan da popravi proizvod, zamijeni ga ili vrati novac ukoliko je upis u knjigu reklamacija bio u roku od osam dana od dana kupovine ili je potrošač otkrio nedostatak na proizvodu u roku od 60 dana", napomenuo je Kajkut.

On kaže da iz Udruženja savjetuju potrošačima da ukoliko su bili nezadovoljni naznačenim prigovorima moraju da sačine pisani prigovor na koji

davalac usluge mora odgovoriti u roku od 30 dana.

"U nekoliko preduzeća koja pružaju ekonomske usluge članovi Udruženja su u komisijama za razmatranje potrošačkih prigovora, kako je propisano Zakonom o zaštiti prava potrošača Srpske. Na ovaj način odluke se donose bez diskriminacije i transparentno", kaže Kajkut.

On je pozvao sva preduzeća koja pružaju ekonomske usluge da u komisije za razmatranje prigovora uključe udruženja za zaštitu prava potrošača iz lokalne zajednice, da bi potrošači bili sigurni u odluke komisije, čime se ne bi ponavljala praksa donošenja jednostranih odluka na štetu potrošača.

Kajkut je poručio da potrošači budu istrajni u ispunjavanju svojih prava, te da se informišu o Zakonu o zaštiti prava potrošača.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije