Analize

Niže marže neznatna olakšica za potrošače

Niže marže neznatna olakšica za potrošače
Foto: Ilustracija | Niže marže neznatna olakšica za potrošače

BANJALUKA, BIJELJINA - Iako će marža na osnovne namirnice u prometu na malo u Srpskoj biti snižena sa deset na osam odsto, a u veleprodaji sa osam na šest odsto, udruženja za zaštitu potrošača, ali i ekonomisti ističu da to pojeftinjenje neće mnogo pomoći krajnjim kupcima imajući u vidu da su posljednjih dana zabilježene previsoke cijene.

Naime, kako kaže Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, umanjenje marže je pojeftinjenje za dva odsto, koje će se, kako kaže, pogubiti u svim cijenama koje su znatno više posljednjih dana.

"U konačnici, kada se sabere potrošačka korpa, možda će se primijetiti da će oko 10 maraka biti niži kompletan iznos, ali u svakodnevnoj kupovini neće mnogo pomoći potrošačima", kazala je Marićeva.

Kako je rekla, moramo biti svjesni toga da se dosta robe uvozi tako da je svaka nova tura koja dolazi na naše tržište znatno skuplja i, kako kaže, koliko god u Srpskoj se marže smanjivale, cijene će i dalje biti visoke.

Da je umanjenje marže za dva odsto neznatno za potrošače, smatra i Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine.

"Neće to mnogo doprinijeti običnom građaninu budući da su cijene osnovnih životnih namirnica otišle u nebo", kazao je Vasilić i dodao da su dva odsto niže marže ništa kada se uzme u obzir kolika su primanja građana.

Istog mišljenja je i Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar, koji upozorava da te mjere neće puno popraviti ekonomsku situaciju građana, jer se radi o malom iznosu.

"Više bi pomogla mjera smanjenje poreza i doprinosa, ona bi donijela jedan veći efekat, dovela bi do toga da privrednici imaju bolju likvidnost da mogu da daju veće plate i da se potrošnja popravi", kazao je Ljuboja.

Naime, Vlada Republike Srpske usvojila je juče Uredbu o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe kako bi se smanjile maloprodajne cijene osnovnih životnih namirnica, odnosno radi zaštite životnog standarda našeg stanovništva.

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS, istakla je da se ova uredba prije svega odnosi na smanjenje marži osnovnih životnih namirnica u prometu, odnosno spušta se u prometu na veliko sa osam na šest procenata i u prometu na malo sa deset na osam procenata.

Prema njenim riječima, radi se o osnovnim životnim namirnicama, u koje spadaju kuhinjska so, pakovanje od 1 kg, životinjska mast, suncokretovo ulje od jedne i pet litara, margarin 250 i 500 gr, mlijeko jedan litar, jogurt, pšenično brašno, proizvodnja hljeba, šećer kristal, hrana za dojenčad i za bebe i proizvodnja farmaceutskih preparata, odnosno lijekova.

"Svi smo svjedoci u proteklom periodu kretanja na tržištu, gdje se dešavaju ogromna povećanja cijena. Radi se, prije svega, o uvoznim, nabavnim cijenama za koje ne postoji način da se utiče na njih. Međutim, postoje mehanizmi, načini da se utiče na krajnju cijenu koju plaćaju naši potrošači u Republici Srpskoj", rekla je Gašićeva.

Istakla je da ova mjera Vlade ne može biti objeručke prihvaćena sa svih strana, podsjetivši da su u proteklom periodu imali razgovore sa udruženjima trgovaca i farmaceuta.

"Svjesni smo težine situacije u kojoj se posluje u proteklih godinu-dvije, ali isto tako moramo biti svjesni situacije u kojoj se stanovništvo nalazi. Sve je izazvano nestabilnošću i poremećajima na svjetskim tržištima, a Vlada Republike Srpske mora da djeluje na način da zaštiti svoje stanovništvo", istakla je Gašićeva i dodala da uredba stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u "Službenom glasniku".

Kako je rekla, u Srpskoj je još na snazi uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate i to na šest feninga u veleprodaji i na 25 feninga u maloprodaji.

Gašićeva je podsjetila da je ta uredba donesena 1. aprila, da njeno poštovanje kontroliše Republička inspekcija te da nije bilo prijavljenih ozbiljnijih kršenja.

"Konačna cijena koju građani plaćaju samo jednim segmentom zavisi od marže koju je Vlada RS odredila. Sav drugi dio cijene se formira prije ulaska i prije maloprodaje, odnosno veleprodaje, ali je prije svega uslovljen nabavkom na svjetskim tržištima", rekla je Gašićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije