Analize

Političari i novinari nezamjenljivi robotima

Političari i novinari nezamjenljivi robotima
Foto: Ilustracija | Političari i novinari nezamjenljivi robotima

Profesije političara i novinara roboti neće moći da zamjene, za razliku od mnogih drugih zanimanja, posebno onih sa nižim nivoom vještina, izjavio je danas u Beogradu Simeon Ðankov, direktor Svjetske banke u odjeljenju za razvojnu ekonomiju.

"Političare i novinare neće moći da zamijene, jer ne postoji rutina kako biste znali šta će političar reći, niti je moguće da roboti napišu uspješnu priču ili da vas zainteresuju", objasnio je Ðankov na predstavljanju izvještaja Svjetske banke o globalnom razvoju.

Roboti, kako je naveo, mogu da rade repetitivne, rutinske stvari i od ljudi su mnogo bolji u računovodstvu, hirurgiji, i u nekim pravnim poslovima, ali ne mogu da rade, na primjer, u sektoru brige o starima, jer je tu, kako kaže, neophodna empatija.

Kao primjer uvođenja robotizacije je naveo rusku Sberbanku, koja je 2007. godine odlučila da sve svoje savjetnike koji nude pravne savjete za privredu, dakle 21.000 advokata, zamijeni sa dva robota koji rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji.

"Oni ne idu bolovanje, ne idu na odmor, već pregledaju jedan po jedan ugovor", izjavio je Ðankov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije