Analize

Prihodi od poreza obaraju sve rekorde

Prihodi od poreza obaraju sve rekorde
Foto: Nezavisne/Arhiva | Prihodi od poreza obaraju sve rekorde

BANJALUKA, SARAJEVO - Prihodi od indirektnih poreza za period od januara do oktobra ove godine za 924 miliona KM su veći nego u istom periodu prošle godine, a prihodi ove godine su veći i za 257 miliona KM u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), gdje su naveli da su u prvih deset mjeseci ove godine po osnovu indirektnih poreza prikupili šest milijardi i 903 miliona KM, što je za za 15,47 odsto više u odnosu na isti periodu 2020. godine.

Kako su u UIO BiH rekli za "Nezavisne novine", u istom periodu 2019. godine prikupljeno je šest milijardi i 646 miliona KM indirektnih poreza.

"To znači da je u 2021. godini prikupljeno 257 miliona KM više u odnosu na rekordnu 2019", naveli su u UIO BiH za "Nezavisne". U UIO BiH juče su saopštili da je u prvih deset mjeseci lani prikupljeno pet milijardi i 979 miliona KM indirektnih poreza.

"UIO je za period januar-septembar 2021. godine privredi vratila milijardu i 220 miliona KM, što je za 148 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine", naveli su u UIO BiH.

Dodali su da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima za period januar-oktobar 2021. godine, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili pet milijardi i 683 miliona KM i veći su za 777 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2020. godine.

"U oktobru 2021. godine prikupljeno je 748 miliona KM indirektnih poreza, što je za 96 miliona KM više u odnosu na oktobar 2020. godine", saopštili su u UIO BiH.

Istakli su da je za finansiranje državnih institucija u istom periodu ove godine raspoređen iznos od 644 miliona KM.

Prema podacima o ukupno raspoređenim sredstvima entiteta i Brčko distrikta sa spoljnim dugom, vidljivo je da je FBiH dobila 2,522 milijarde KM u prvih deset mjeseci ove godine, što je za skoro 19 odsto više u odnosu na prihode prošle godine, kada je dobila 2,120 milijardi KM, uz pripadajući spoljni dug od 404 miliona KM, ove godine, dok je spoljni dug prošle godine iznosio 379 miliona KM.

Nadalje se navodi da je Srpska u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo raspoređeno 1,118 milijardi, ove godine dobila za oko 25 odsto više te je sada taj iznos 1,401 milijardu KM, a za spoljni dug 195 miliona KM, dok je prošle godine ovaj dug iznosio 193 miliona KM.

U Brčko distriktu ove godine raspoređeno je 159 miliona KM, što je za 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada im je raspoređeno 132 miliona KM, dok je spoljni dug za deset mjeseci ove godine sedam miliona, a prošle godine bio je veći te je iznosio osam miliona KM.

"Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva FBiH je dobila dodatnih 179,1 milion KM ove godine", naveli su u UIO BiH, dodajući da je po istom osnovu Republika Srpska dobila dodatnih 118,4 miliona KM i Brčko distrikt 6,1 milion KM.

Ekonomista Saša Stevanović u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao je da je jedan dio poreskih prihoda svakako rezultat inflacije, ali značajniji dio je po osnovu većeg nivoa aktivnost.

"Za prvih deset mjeseci ove godine prikupljeno je u Srpskoj kao u cijeloj 2020. godini po osnovu indirektnih poreza. Kada poredimo rast prihoda između dva entiteta, veći je rast u RS. To se može objasniti razlikom u mjerama prethodne godine, ali i optimizmom ove godine. Da nije složene političke situacije, ovi efekti bi bili još izraženiji", naveo je Stevanović za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, sam podatak da su prihodi veći nego rekordne 2019. godine ukazuje na potpuni oporavak privrede BiH.

"Nivo oporavka će biti manji zbog složenosti odnosa koji traju od avgusta ove godine. Oporavku treba odati priznanje, posebno usljed činjenice da su složeni odnosi na globalnom nivou. Vinston Čerčil je rekao: 'Nemojmo dozvoliti da protraćimo krizu.' Ovo je jasan signal da ovu šansu ne smijemo propustiti", kazao je Stevanović, dodajući da viškove javnog prihoda treba upotrijebiti u mjere, aktivnosti i projekte koji pružaju najviši nivo korisnosti javnih sredstava.

"Sa ekonomskog aspekta, njih je najbolje upotrijebiti u mjere podrške mladima i penzionerima, u mjere očuvanja realnog dohotka, u mjere koje vraćaju optimizam u ekonomski sistem i državu", zaključio je Stevanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije