Analize

Prosječna neto plata u RS 903 KM

Prosječna neto plata u RS 903 KM
Foto: Srna | Prosječna neto plata u RS 903 KM

BANJALUKA - Prosječna majska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 903 KM i to je prvi put da prelazi granicu od 900 KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je naglasio da je u odnosu na april nominalno veća za 0,7 odsto, a realno za 0,6 odsto. 

"To je prvi put da neto plata prelazi granicu od 900 KM i u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalni rast plate zabilježen je u svih 19 područja djelatnosti", rekao je Komić u Banjaluci prezentujući društveno-ekonomske pokazatelje za maj. 

Najviša prosječna plata od 1.385 KM u maju isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža - 623 KM isplaćena u djelatnosti građevinarstva. 

Majska bruto plata iznosila je 1.401 KM. 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u maju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na april u prosjeku su veće za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku veće za 0,6 odsto. 

Najveći procentualni rast cijena od četiri odsto u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je kod stanovanja usljed većih cijena čvrstih goriva i plina, dok je u tom periodu najveći pad cijena od 11,9 odsto bio kod odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije