Analize

Prosječna novembarska neto plata 917 KM

Prosječna novembarska neto plata 917 KM
Foto: Ilustracija | Prosječna novembarska neto plata 917 KM

BANJALUKA - Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u novembru u Republici Srpskoj iznosila je 917 KM, a prosječna bruto plata 1.424 KM, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je naveo da je prosječna neto plata u novembru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine i nominalno i realno veća za 4,3 odsto, te je naglasio da je u odnosu na oktobar ove godine neto plata isplaćena u novembru nominalno veća za 0,8 odsto, a realno za jedan odsto.

"Najveća prosječna novembarska neto plata isplaćena je u području finanijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.414 KM, a najniža u građevinarstvu 639 KM", rekao je Komić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Komić je rekao da je u Srpskoj u septembru u poslovnim subjektima i preduzetničkoj djelatnosti evidentirano 275.418 zaposlenih, što je najviše u istoriji Srpske.

"To je ujedno peto uzastopno polugodište u kojem se u Srpskoj bilježi istorijska zaposlenost, počevši od seprtembra 2017. godine", rekao je Komić i istakao da je u septembru ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec broj zaposlenih povećan je za 6.539 lica, što predstavlja rast od 2,4 odsto, dok je u odnosu na mart ove godine broj zaposlenih povećan za 6.105 lica ili 2,3 odsto.

Kako je naveo Komić, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u novembru su u odnosu na prethodni mjesec u peosjeku niže za 0,2 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku ostale nepromijenjene.

Komić je rekao da je u peripodu januar-novembar 2019. obim robne razmjene Srpske sa inostranstvom iznosio 7,699 milijardi KM, od čega se na izvoz odnosilo 3,324 milijarde KM, što je za 3,8 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

"Uvoz je u istom periodu iznosio 4,375 milijardi KM, što je za 9,5 odsto manje u odnosu na isti lanjski period", naveo je on i istakao da je u okviru ukupno ostvarene robne razmjene procenat pokrivenoti uvoza izvozom bio 76 odsto, dok je u istom lanjskom periodu bio 71,5 odsto.

Komić kaže da je desezonirana industrijska proizvodnja u novembru u poređenju sa oktobrom veća za 3,2 odsto, te navodi da je u istom periodu za 19,1 odsto odsto povećana proizvodnja i snabdijevanje elekrtičnom energijom, gasom i parom, te klimatizaciji, za 6,1 odsto u vađenju ruda i kamena, a 0,1 odsto u prerađivačka industriji.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja, naveo je on, u novembru je u poređenju sa istim mjesecom 2018. godine manja za 8,1 odsto.

Komić kaže da je Republički zavod za statistiku u ovoj godini sproveo pet anketnih istraživanja dodavši da je, između ostalih, zajedno sa Agencijom za statistiku BiH i Federalnim zavodom za statistiku 17. septembra počeo da sprovodi anketiranje domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka u projektu koji traje tri godine putem 12 tromjesečja.

On je naveo i da je Zavod u periodu od 1. do 15. decembra treći put uspješno sproveo godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava, a realizovano je anketiranjem članova 5.287 porodičnih gazdinstava, kao i 1.818 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

Komić je rekao da je u toku štampanje veoma značajnih periodičnih publikacija Zavoda - "Statistički godišnjak" i "Ovo je Republika Srpska", te je dodao da su već objavljene u elektronskom izdanju.

On je najavio da će u srijedu, 25. decembra, biti predstavljena još jedna periodnčna publikacija "Gradovi i opštine Republike Srpske". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije