Analize

Prosječna plata u julu iznosila 912 KM

Prosječna plata u julu iznosila 912 KM
Foto: N.N. | Prosječna plata u julu iznosila 912 KM

BANJALUKA - Prosječna julska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 912 KM i nominalno je veća za 0,2 odsto, a realno veća za 0,7 odsto od junske, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U saopštenju se dodaje da je najviša prosječna julska plata nakon oprezivanja u visini od 1.459 KM bila je u područiju finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je njen najniži prosjek od 632 KM bio u sektoru građevinarstva. 

U julu u odnosu na juni najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja od 24,5 odsto bio je u oblasti poslovanja nekretninama. 

Prosječna julska bruto plata bila je 1.417 KM. 

Kako se dodaje u saopštenju, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na juni u prosjeku su niže za 0,5 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,3 odsto. 

Najveći godišnji rast cijena u julu od 5,5 odsto zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan zbog viših cijena cigareta, dok je najviši procentualni pad cijena od 12,9 odsto bio u odjeljku odjeća i obuća zbog sniženja cijena konfekcije i obuće tokom godine. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije