Analize

Pratite nas na Google news

Prosječna plata u julu iznosila 912 KM

Prosječna plata u julu iznosila 912 KM
Foto: N.N. | Prosječna plata u julu iznosila 912 KM
N.N.

BANJALUKA - Prosječna julska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 912 KM i nominalno je veća za 0,2 odsto, a realno veća za 0,7 odsto od junske, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U saopštenju se dodaje da je najviša prosječna julska plata nakon oprezivanja u visini od 1.459 KM bila je u područiju finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je njen najniži prosjek od 632 KM bio u sektoru građevinarstva. 

U julu u odnosu na juni najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja od 24,5 odsto bio je u oblasti poslovanja nekretninama. 

Prosječna julska bruto plata bila je 1.417 KM. 

Kako se dodaje u saopštenju, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na juni u prosjeku su niže za 0,5 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,3 odsto. 

Najveći godišnji rast cijena u julu od 5,5 odsto zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan zbog viših cijena cigareta, dok je najviši procentualni pad cijena od 12,9 odsto bio u odjeljku odjeća i obuća zbog sniženja cijena konfekcije i obuće tokom godine. 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije