Analize

Rast BDP-a BiH jedan od najmanjih u regionu

Rast BDP-a BiH jedan od najmanjih u regionu
Foto: Ustupljena fotografija | Rast BDP-a BiH jedan od najmanjih u regionu

SARAJEVO, BANJALUKA - Prema prognozama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina će ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od 2,8 odsto, što je jedan od najmanjih ako se govori o zemljama regiona.

Tako će, prema ovim prognozama, manji rast BDP-a od BiH imati Slovenija, 2,3 odsto i Sjeverna Makedonija 2,5 odsto.

Predviđanja EBRD-a su da će Srbija i Crna Gora imati rast od 3,5 odsto, a Hrvatska 2,9 odsto.

"Ekonomski rast nastaviće da se oslanja na potrošnju domaćinstava, inostrana ulaganja, a s proizvodne strane, na usluge. Doprinos projekata infrastrukture i građenja u širem smislu na ekonomski rast može biti ograničen s obzirom na usko tržište rada i potencijalno potreba za uvozom radnika, kao i nedostatak konsenzusa za određivanje prioriteta i odobravanje projekata. Rizici od nepovoljnih vremenskih uslova takođe mogu pogoditi Bosnu i Hercegovinu slično kao i u ostatak regije", navodi se u izvještaju EBRD-a.

Dodaje se da se predviđa da će BDP u 2025. godini porasti na tri odsto, uz poboljšanje spoljnje potražnje i realizaciju velikih investicijskih projekata.

"Ekonomija BiH je porasla za 1,7 odsto u 2023. u uslovima globalne i domaće političke neizvjesnosti. Slab podsticaj rasta nastavio se u 2024, pri čemu je u prva dva mjeseca industrijska proizvodnja pala. Sa druge strane, turizam i trgovačka maloprodaja rastu, podstaknuti nižom inflacijom. U prva dva mjeseca porastao je robni uvoz, kao rezultat povišene domaće potražnje, dok je izvoz pao", stoji u izvještaju ove finansijske institucije.

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, naveo je za "Nezavisne novine" da je rast BDP-a Bosne i Hercegovine od 2,8% solidan s obzirom na trenutne ekonomske okolnosti.

"Međutim, ovaj rast pretežno se oslanja na potrošnju domaćinstava i strana ulaganja, što može ukazivati na potrebu za većom raznovrsnošću u izvorima ekonomskog rasta. Važno je razvijati nove sektore i proširivati ulaganja kako bi se stvorila stabilnija osnova za dugoročni prosperitet. Investicije u oblastima kao što su infrastruktura, obrazovanje, tehnologija i inovacije mogu pomoći diversifikaciji ekonomije, što znači manju zavisnost samo od potrošnje domaćinstava ili određenih sektora usluga", istakao je Pepić.

Dodao je da održiv rast treba da bude prioritet u ovoj situaciji, posebno imajući u vidu globalnu ekonomsku nesigurnost.

"Rad na smanjenju administrativnih prepreka, unapređenje poslovnog okruženja i podrška razvoju malih i srednjih preduzeća mogu biti ključni faktori koji će pomoći BiH da ostvari jači i održiviji ekonomski rast u budućnosti", naglasio je Pepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije