Analize

Pratite nas na Google news

Suficit u peradarstvu devet miliona KM

Suficit u peradarstvu devet miliona KM
Foto: Ilustracija | Suficit u peradarstvu devet miliona KM
Srna

SARAJEVO - Sektor peradarstva u BiH ostvario je prošle godine suficit od devet miliona KM, jer je vrijednost izvoza iznosila 48 miliona KM, a uvoza 39 miliona KM, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH i Farma dva projekta koji sprovode Švedska i USAID.

Predstavnik Farma dva projekta Feđa Begović izjavio je danas u Sarajevu da je prošlogodišnji izvoz u ovom sektoru ipak manji za 12 odsto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosio 54 miliona KM, dok je uvoz ostao nepromijenjen.

Prema njegovim riječima, izvoz je smanjen jer su peradari iz BiH izgubili tržište Kosova.

"Ovo je jedan od rijetkih sektora u kojem dominira izvoz gotovih proizvoda, dok na strani uvoza imamo uglavnom smrznuto meso peradi za potrebe industrije", naveo je Begović, te dodao da su odlični izvozni rezultati zabilježeni i u kategoriji jaja, gdje je izvoz porastao na 4,7 miliona KM u poređenju sa uvozom koji je lani iznosio tri miliona KM.

On je napomenuo da se u BiH uglavnom uvoze oplođena, a izvoze konzumna jaja, te naglasio da na jedno uvezeno BiH izveze osam konzumnih jaja, što pokazuje spremnost peradarsakog sektora za izvoz na EU tržište u ovoj kategoriji, što je jedina dozvola koja BiH nedostaje u ovom sektoru.

Govoreći o izvozu, Begović je rekao da je on povećan u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupno 5,7 miliona KM.

"Nakon odobrenja iz Brisela za izvoz peradi iz BiH realizovane su i prve izvozne pošiljke na tržište EU. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega par mjeseci premašila 600.000 KM", rekao je Begović na prezentaciji ove analize.

Prema njegovim riječima, u strukturi izvoza i dalje dominiraju prerađevine od mesa peradi sa 66 odsto ukupnog izvoza, nakon čega slijedi izvoz mesa peradi sa 21 odsto ukupnog izvoza, jaja sa 10 odsto, te živa perad sa tri odsto ukupnog izvoza.

"S druge strane najviše uvozimo meso peradi, 59 odsto ukupnog uvoza, odnosno 23 miliona KM, zatim prerađevine od mesa peradi 20 odsto, živu perad 15 odsto i jaja šest odsto ukupnog uvoza", rekao je Begović.

Kada je riječ o "top tri izvozna tržišta", sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori Tijana Muhamedagić ističe da je na prvom mjestu Srbija sa 18,5 miliona KM, zatim Sjeverna Makedonija sa 15,4 miliona KM i Crna Gora sa 12,1 milion KM izvoza.

"Raduje nas povratak na tržište Hrvatske, ali i zabrinjava pritisak iz Mađarske iz koje smo uvezli 4,1 milion KM proizvoda peradarskog sektora", rekla je Muhamedagićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije