Analize

U Mostaru 20 puta manje putnika nego u Tuzli

U Mostaru 20 puta manje putnika nego u Tuzli
Foto: N.N. | U Mostaru 20 puta manje putnika nego u Tuzli

TUZLA - U godinama u kojima Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi stalni i streloviti rast, onaj u Mostaru, i pored brojnih povoljnosti, čak i podrške vlasti, bilježi sve lošije rezultate.

Mostar ima sjajan geografski položaj, Međugorje nadohvat ruke, milione subvencija, ali će ovu godinu završiti sa dvadesetak puta manjim brojem putnika od Tuzle. Aerodrom Mostar, prema podacima koje je prezentovao specijalizovani portal EXYU Aviation News, jedini je aerodrom u regiji s negativnim trendom, a u prvih sedam mjeseci imao je samo 13.234 putnika. Mostarski aerodrom kraj godine čeka i s otkazanim letovima subvencioniranog "Eurowingsa" prema Njemačkoj, uz izjave rukovodstva kako njemačka kompanija tek treba da vidi šta će biti od proljeća i s redovnim letom samo prema Zagrebu, koji se, prema izjavama svih, veoma loše puni.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže kako postoji niz faktora koji determinišu uspjeh određenog aerodroma. Osim geografskog položaja, tu je svakako i pitanje sezonske zavisnosti, ali i potencijala aviokompanija koje koriste usluge aerodroma.

"Kada je riječ o Aerodromu Mostar, on ovisi o ljetnoj sezoni, koja ga stavlja u nezavidan položaj u odnosu na aerodrome u Sarajevu ili Tuzli. Glavni konkurenti tokom sezone su aerodromi u Splitu, Dubrovniku i na Braču. U odnosu na njih, ali i ostale domaće aerodrome, potrebno je razviti konkurentski potencijal koji će učiniti Aerodrom Mostar primamljivim putnicima. Današnji svijet avioprevoza bilježi rekorde po pitanju letova, ali svakako i konkurencije, koja je nemilosrdna. To se naročito odnosi na male aerodrome koji obično teže privlačenju jeftinih avioprevoznika", rekao je Čavalić.

BiH nije velika zemlja, s nešto više od tri miliona stanovnika. Sa makroekonomskeog i strateškog nivoa može se postaviti pitanje da li ima smisla razvijati pet aerodroma, kako to vlast planira.

"Uzimajući u obzir specifičan geografski položaj BiH, u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, moguće je imati pet aerodroma, naročito ukoliko se iskoriste sve prednosti jeftinih avioprevoznika. Naravno, ovo treba da bude tržišno opravdano", zaključio je Čavalić.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije