Analize

Uprkos američkoj zabrani kompanija Top Glove obara rekorde

Uprkos američkoj zabrani kompanija Top Glove obara rekorde
Foto: Luisella Planeta Leoni/Pixabay | Uprkos američkoj zabrani kompanija Top Glove obara rekorde

Malezijski proizvođač gumenih rukavica Top Glove saopštio je da mu je neto dobit u drugom tromjesečju gotovo ušesterostručena.

Dobit dolazi kao posljedica kontinuirano snažne potražnje za zaštitnom opremom u pandemiji korona virusa.

Malezija proizvodi oko 65 odsto jednokratnih gumenih rukavica dostupnih na svjetskom tržištu, a potražnja je naglo porasla od početka pandemije korona virusa u 2020. godini, prenosi Index.

Top Glove proizvodi 50 milijardi pari rukavica godišnje i predstavlja se kao "najveći proizvođač gumenih rukavica u svijetu". Snažna potražnja donijela mu je gotovo šesterostruko veću neto dobit u tromjesečnom razdoblju do kraja maja, od 2.06 milijardi ringgita (500 miliona dolara).

Prihod mu je više nego udvostručen, na 4, 16 milijardi ringgita.

Malezijska kompanija zabilježila je rekordnu dobit peto tromjesečje zaredom, uprkos američkoj zabrani uvoza zbog navodnog kršenja ljudskih prava radnika.

Američka agencija za carinu i zaštitu granica (CPB) saopštila je u martu da je utvrdila da su određene rukavice za jednokratnu upotrebu malezijske kompanije proizvedene uz korišćenje prisilnog rada.

Kompanija navodi da mu je zbog američke zabrane obim prodaje blago smanjen u poređenju s prethodnim tromjesečjem.

"Uprkos tome, globalna potražnja za rukavicama i dalje je snažna i one se sve više koriste, zbog kontinuirane pandemije", ističu u malezijskoj kompaniji.

Izvršni direktor Top Glovea Lee Kim Meow rekao je u srijedu da "blisko sarađuje s američkim CBP-om kako bi brzo riješio" pitanja vezana za zabranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije