Analize

Veliki rast ruskog izvoza agroindustrijskih proizvoda uprkos sankcijama

Veliki rast ruskog izvoza agroindustrijskih proizvoda uprkos sankcijama
Foto: Image by Pavel Sbitnev from Pixabay | Veliki rast ruskog izvoza agroindustrijskih proizvoda uprkos sankcijama

MOSKVA - Rusija, uprkos zapadnim sankcijama, bilježi rekordan izvoz agroindustrijskih proizvoda - u inostranstvo je tokom 2020. godine isporučeno 79 miliona tona poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 30,7 milijardi dolara, što je za 20 odsto više u poređenju sa 2019. godinom, saopšteno je iz centra "Agroeskport", koji radi pri Ministarstvu poljoprivrede Rusije.

Prema riječima Andreja Sizova, direktora analitičkog centra "Sovekon", Rusija je protekle godine, prvi put u postsovjetskoj istoriji, postala neto izvoznica, a to znači da je više izvezla nego uvezla hrane.

Uvoz prehrambenih proizvoda i poljoprivrednih sirovina protekle godine, prema podacima "Rosstata", na koje se Sizov poziva, iznosio je oko 29,7 milijardi dolara, odnosno milijardu dolara manje od izvoza.

Ruske prehrambene proizvode prošle godine kupilo je 150 zemalja. Najveći uvoznik je Kina, na koju otpada 13 odsto ukupnog izvoza, na drugom mjestu je Turska sa udjelom od deset odsto, a na trećem Kazahstan - sedam odsto.

Ministarstvo poljoprivrede rekordni izvoz objašnjava činjenicom da je 2020. godine domaći agroindustrijski kompleks, bez obzira na pandemiju i nepovoljne vremenske uslove, pokazao "visok tempo razvoja" u svim ključnim pravcima.

Ostvareni su rekordni prinosi uljane repice, riže i heljde, jedan od najvećih prinosa žitarica, a povećana je i proizvodnja stoke i peradi, mlijeka, kao i proizvoda prehrambene industrije.

Domaće tržište bilo je potpuno osigurano neophodnim proizvodima, što je omogućilo efikasno povećanje isporuka hrane u inostranstvo.

Glavni dio izvoza tradicionalno čine žitarice - 2020. godine udio žitarica u izvozu bio je 33 odsto svih isporuka prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Istovremeno je izvoz ulja i masti povećan 12 odsto i dostigao je 8,1 miliona tona, ili izraženo u novcu - uvećan je za 22 odsto, odnosno dostigao je pet milijardi dolara.

Najbrži tempo rasta prošle godine zabilježio je izvoz mesa koji je povećan za 53 odsto - na 525 hiljada tona ili, izraženo u novcu, 887 miliona dolara, prenosi "Ruska riječ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije