Privreda

"BH-gas" traži povećanje cijene za više od 30 odsto

"BH-gas" traži povećanje cijene za više od 30 odsto
Foto: Ilustracija | "BH-gas" traži povećanje cijene za više od 30 odsto

SARAJEVO - Preduzeće "BH-gas" uputilo je zahtjev Vladi Federacije BiH (FBiH) za povećanje veleprodajne cijene gasa za više od 30 odsto.

U zahtjevu Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, te Ministarstvu trgovine zatraženo je povećanje veleprodajne cijene gasa sa 495 KM na 650 KM po metru kubnom.

"Povećanje je isključivo zasnovano na rastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a u skladu s tim došlo je do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016, 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100 odsto", saopšteno je danas iz "BH-gasa".

Uprkos povećanjima cijena ruskog gasa, "BH-gas" je održavao prodajnu cijenu na nivou od 495 KM po metru kubnom zbog čega su dnevni gubici u januaru iznosili oko 80.000 KM.

"`BH-gas` posjeduje sve fakture od 2016. godine u kojima je evidentiran rast ruske cijene gasa i sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova `BH-gasa`, čime smo sveli troškove kompanije na oko četiri odsto od ukupne cijene koštanja, što je, smatramo, najmanji iznos u poređenju sa ostalim javnim kompanijama", navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije podsjećaju da je veleprodajna cijena gasa u Republici Srpskoj u posljednjih šest mjeseci povećana sa 435 KM na 654 KM po metru kubnom, što čini povećanje više od 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije