Privreda

Pratite nas na Google news

"Šume Srpske" objavile spisak dužnika

"Šume Srpske" objavile spisak dužnika
Foto: Ilustracija | "Šume Srpske" objavile spisak dužnika
N.N.

BANJALUKA - "Šume Republike Srpske" objavile su novu listu neposlovnih partnera na kojoj se nalazi 586 firmi koje ovom javnom preduzeću duguju milione KM.

"Kozaraputevi" Banjaluka, "Natura Vita" Teslić, "Nova Borja" Teslić, "Nova Forma" Šamac, "Novi Lignošper", "Škeljić" Kneževo samo su neki od dužnika "Šuma RS" koji se nalaze na listi.

Na spisku se nalaze većinom firme iz Republike Srpske, ali ima i preduzeća iz Federacije BiH i Srbije.

Iz "Šuma Srpske" nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje kolika su dugovanja ovih firmi i kada su nastala, a prema podacima iz finansijskog izvještaja ovog preduzeća na kraju 2017. godine ukupna sumnjiva i sporna potraživanja su iznosila oko 11,5 miliona KM. Procenat naplate ovih potraživanja iznosio je svega 0,54 odsto.

Pored liste neposlovnih kupaca, "Šume RS" su objavile i listu neuspješnih izvođača radova koja je mnogo manja i na njoj se nalazi devet preduzeća.

To su "Mačkovac – Кomerc" Lopare, "God" Кotor Varoš, "Кamenuša" Laktaši, "Vrbić-Transporti" Žepče, "Timberček" Glamoč, "Veteransim" Bijeljina, "Blagorad" Teslić, "Ljubišnja" Foča i "Trivić-Кomerc" Banjaluka.

Inače, "Šume Republike Srpske" su u prošloj godini ostvarile dobit od 4,7 miliona KM. Pozitivan rezultat ostvarila su 22 organizaciona dijela, dok je čak devet bilo negativno.

Iako su smanjile dobit u odnosu na 2017, "Šume" su lani značajno povećalebroj radnika pravdajući to "povećanim učešćem vlastite radne snage i vlastite mehanizacije u ukupnoj proizvodnji".

(Capital.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije