Privreda

"AC Food" proizvodnjom jaja vraća staru slavu "Agrokomerca"

"AC Food" proizvodnjom jaja vraća staru slavu "Agrokomerca"
Foto: N.N. | "AC Food" proizvodnjom jaja vraća staru slavu "Agrokomerca"

VELIKA KLADUŠA - U Velikoj Kladuši će kompanija "AC Food" uskoro započeti projekat proizvodnje konzumnih jaja, a po ovoj vrsti proizvodnje ovaj kraj je oduvijek bio na glasu.

Inače, ova kompanija je osnovana kapitalom poslovne grupacije "AS holding" iz Tešnja, koja je prije nekoliko godina privatizirala veći dio prehrambene industrije velikokladuškog "Agrokomerca", te potom obnovila značajan dio proizvodnje i brendova po kojima je nekada bio prepoznatljiv posrnuli krajiški ekonomski gigant.

Prema riječima Rusmira Hrvića, prvog čovjeka pomenutog holdinga, radi se o investiciji čija je ukupna vrijednost 20 miliona eura, s tim da strateški investitor dolazi iz Malezije.

"Nekada je 'Agrokomerc' bio nadaleko poznat po kvalitetnim konzumnim jajima. Želimo vratiti staru slavu koju je ova kompanija imala, ali dati i jednu novu vrijednost i značaj sa najnovijim tehnologijama, znanjem i novim tržištima", kazao je Hrvić.

Prema njegovim riječima, u pomenutom projektu usko će sarađivati s firmom "Agrokomerc", koja je njihov strateški partner i s kojom su nedavno pokrenuli proizvodnju koka nosilja. "Agrokomerc" je prije nešto više od pola godine započeo proizvodnju uzgojnih pilića, te je na četiri farme na lokalitetu Elezovići useljeno 50.000 komada pilića. Prema riječima Mirsada Hamidovića, direktora ove firme, cilj je uzgojiti koke nosilje i prodati ih firmi "AC Food", koja će potom nastaviti proizvodnju konzumnih jaja.

"Kada koke preselimo na farmu kojom upravlja naš poslovni partner, one će proizvoditi jaja u periodu od 12 do 18 mjeseci, a potom idu na klanje. U međuvremenu, planovi su nam da proizvodnju iznova obnavljamo i proširujemo", rekao je Hamidović.

Prema njegovim riječima, jedan od poslovnih planova firme u narednom periodu je i početak proizvodnje brojlera.

Inače, u vrijeme najveće ekonomske ekspanzije, u periodu prije posljednjeg rata, "Agrokomerc" je posjedovao ukupno 11 peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije