Privreda

Pratite nas na Google news

Aerodromi Crne Gore gube 14,1 miliona eura zbog sporova sa radnicima

Aerodromi Crne Gore gube 14,1 miliona eura zbog sporova sa radnicima
Foto: N.N. | Aerodromi Crne Gore gube 14,1 miliona eura zbog sporova sa radnicima
Tanjug

Aerodromi Crne Gore izgubiće najmanje 14,1 miliona evra na sporove sa svojim radnicima zbog pogrešno obračunatih zarada za period od avgusta 2008. do decembra 2018. godine, navedeno je u revizorskom izveštaju kompanije za 2019. godinu.

Kako se navodi u tom izvještaju koji je, kako javljaju ''Vijesti'', dostavljen nadležnim instutucijama tek prošle sedmice, gubici mogu biti i veći jer još nisu okončani sudski sporovi sa 239 radnika.

Sada će retroaktivno profit Aerodroma biti smanjen za pomenuti iznos, što će nanijeti ogromnu štetu kompaniji, a posredno i javnim finansijama zbog gubitka dividendi, navode ''Vijesti''.

Ostaje nejasno kako je moguće da su zarade i ostale naknade zaposlenima na Aerodromima nezakonito obračunavane deset godina, a to je primjećeno tek 2019. kada je Vlada pokrenula postupak davanja aerodroma pod koncesiju inostranim partnerima, dodaje podgorički list.

U revizorskom izveštaju se, pored ostalog, navodi da su Aerodromi dobili i donaciju od Vlade Italije u vrednosti od 281.000 evra za idejni projekat modernizacije aerodroma u Tivtu, sa planiranim finansiranjem od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Aerodromi su se obavezali da će u slučaju da se ugovor o kreditiranju sa EBRD ne zaključi, vratiti ovu donaciju uvećanu za naknade i troškove, pa se u revizorskom izvještaju navodi da će ukupna šteta zbog nerealizovanog ugovora i vraćanja donacije iznositi 401.000 evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije