Privreda

Afrička kuga svinja potvrđena na 34 imanja

Afrička kuga svinja potvrđena na 34 imanja
Foto: Pexels | Afrička kuga svinja potvrđena na 34 imanja

U Republici Srpskoj je prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno na ukupno 34 imanja, nakon što je ovaj virus otkriven na još pet lokacija, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji, Gornji i Donji Dragaljevac, Donji i Gornji Magnojević, te Vršani i nije proširena na druge opštine.

U međuvremenu je sanirano jedno žarište u mjestu Tišina u opštini Šamac.

Iz resornog ministarstva navode da su službe na terenu izvršile neškodljivo uklanjanje 411 svinja sa 16 imanja, te da će nastaviti redovno da prate situaciju na terenu i preduzimaju neophodne mjere s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, iz Ministarstva apeluju da se vlasnici svinja strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih, te da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postaviti dezinfekcione barijere, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme, navodi se u saopštenju.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca na teritoriji Republike Srpske i u narednom periodu akcenat je na pojačanoj kontroli prometa svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije