Privreda

Agencija UN-a upozorava na globalnu recesiju

Agencija UN-a upozorava na globalnu recesiju
Foto: Flickr | Agencija UN-a upozorava na globalnu recesiju

​TEHERAN - Pokreti monetarne politike u naprednim privredama rizikuju guranje svijeta prema globalnoj recesiji i produženoj stagnaciji, nanoseći štetu veću od finansijske krize iz 2008. i šoka izazvanog Kovidom-19, saopštila je u ponedjeljak UN-ova Konferencija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Brzo povećanje kamatnih stopa i fiskalno stezanje u naprednim privredama, u kombinaciji s krizama koje su proizašle iz pandemije Kovida-19 i sukoba u Ukrajini, već su pretvorili globalno usporavanje u pad, a željeno meko slijetanje izgleda malo vjerovatno, navodi se u izvještaju UNCTAD-a pod naslovom " Izvještaj o trgovini i razvoju 2022.", objavila je novinska agencija "Xinhua".

U deceniji ultraniskih kamatnih stopa, centralne banke stalno su padale ispod ciljane inflacije i nisu uspjele generisati zdraviji privredni rast, navodi se u izvještaju, dodajući da svako uvjerenje da mogu sniziti cijene oslanjajući se na više kamatne stope bez generisanja recesije je nepromišljeno kockanje.

U vrijeme pada realnih plataa, finansijskih turbulencija i nedovoljne multilateralne podrške i koordinacije, pretjerano monetarno stezanje moglo bi dovesti do perioda stagnacije i ekonomske nestabilnosti, navodi se.

UNCTAD očekuje rast svjetske ekonomije od 2.5 odsto u 2022. godine, a očekuje se da će rast u 2023. dodatno usporiti na 2.2 odsto.

(Fars News)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije