Privreda

Agencija za lijekove: "Srebrena malina" ima dozvolu za uvoz respiratora

Agencija za lijekove: "Srebrena malina" ima dozvolu za uvoz respiratora
Foto: Ilustracija | Agencija za lijekove: "Srebrene malina" ima dozvolu za uvoz respiratora

SARAJEVO - Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdili su "Nezavisnim" da pomenuta firma posjeduje dozvolu ove agencije za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III.

Napominju da Agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u nadležnosti ove Agencije.

"Pravno lice 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je ta frima ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštitu da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području FBiH, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa", navode iz ove Agencije i dodaju nakon sprovedene procedure, uzimajući u obzir iskazanu hitnost, a koja se uzima u obzir za sva medicinska sredstva za sprečavanje posljedica COVID-19, navedenom veleprometniku izdata je saglasnost za interventni uvoz opreme koja će se donirati krajnjim korisnicima: Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica "Abdulah Nakaš", Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Klinički centar Tuzla.

Podsjećamo,velika prašina u FBiH digla se kada su objavljene informacije da je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" iz Srebrenice uvoznik respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH.

Mediji u Federaciji su izvijestili da, osim toga što poljoprivredna firma uvozi respiratore, u oči upada i cijena respiratora.

Naime, cijena uvezenih respiratora iznosi 10,5 miliona KM, što dovodi do računice da jedan aparat košta oko 100 hiljada KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije