Privreda

Air China obustavila letove prema Sjevernoj Koreji

Air China obustavila letove prema Sjevernoj Koreji
Foto: N.N. | Air China obustavila letove prema Sjevernoj Koreji

PEKING - Kineska avio-kompanija Air China suspendovala je letove prema Pjongjangu, prestonici Sjeverne Koreje, zbog manjka tražnje putnika.

"Letovi su privremeno suspendovani zbog nezadovoljavajućih poslovnih operacija", izjavio je danas jedan od zaposlenih u Air China, a prenosi agencija AP.

Time je sjevernokorejski avio-prevoznik Air Koryo ostao jedina avio-kompanija koja sada povezuje Sjevernu Koreju sa Kinom, a prema rasporedu letenja može se zaključiti da trenutno leti za Peking, Šangaj, Šenjang i Dandong u Kini, i za Vladivostokok u Rusiji.

Air China je u aprilu saopštila da smanjuje frekventnost letova ka Pjongjangu, nakon čega su druge kineske kompanije ponudile uslugu čarter letova, ali su i one brzo ukinute.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je nedavno uveo nove sankcije Severnoj Koreji bog nuklearnog testiranja i raketnog programa, a Kina je saopštila da će ih takođe primijeniti.

Prema izvještaju agencije Rojters, Kina je značajno smanjila uvoz uglja, olova i rude gvožđa iz Sjeverne Koreje, koji su od ključnog značaja za ekonomski opstanak Sjeverne Koreje.

Zvanični Peking je, takođe, prestao da prodaje benzin i dizel Pjongjangu krajem juna zbog zabrinutosti da Sjeverna Koreje neće biti u mogućnosti da isplati robu.

Trgovinska razmjena između dvije zemlje je, prema podacima za oktobar, pala na 412 miliona dolara, što je najniži nivo od aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije