Privreda

Pratite nas na Google news

Akcionari bivšeg Jukosa zaplijenili rusku imovinu u Holandiji

Akcionari bivšeg Jukosa zaplijenili rusku imovinu u Holandiji
Foto: Pixabay/Ilustracija | Akcionari bivšeg Jukosa zaplijenili rusku imovinu u Holandiji
Tanjug

AMSTERDAM - Akcionari ugašenog ruskog naftnog giganta Jukosa saopštili su da su zaplijenili u Holandiji imovinu dva poznata proizvođača votke, u kojima kontrolu ima ruska država, što je njihov najnoviji potez da od Moskve, kako kažu, naplate 57 milijardi dolara odštete.

Zapljena prava na robne marke "stoličnaja" i "moskovskaja" votka preko holandskog suda dogodila se 7. maja, izjavio je danas portparol akcionara, prenosi Rojters.

Ruska država je o ovom potezu obaviještena prošle nedjelje.

Holandski apelacioni sud je 18. februara preinačio rješenje o poništavanju obeštećenja akcionarima Jukosa u iznosu od 50 milijardi dolara, iznenadnom presudom 13 godina otkako je Kremlj nacionalizovao imovinu nekadašnjeg Jukosa.

Portparol je dodao da je potraživanje povećano na 57 milijardi dolara zbog zateznih kamata.

Rusko Ministarstvo pravde je prošlog petka podnijelo žalbu Vrhovnom sudu Holandije kako bi osporilo ovu odluku.

Jukos ojl je bankrotirao 2006. nakon razlaza, kako piše Rojters, tajkuna Mihaila Hodorkovskog i ruskod ldera Vladimira Putina, nakon čega je ruska vlada pokrenula postupak za naplatu više milijardi dolara zaostalih poreza što je na kraju rezultiralo time preuzimanjem kompanije od strane države.

Većinu imovine Jukosa apsorbovao je vodeći proizvođač nafte Rosnjeft, a bivši vlasnici od tada pokušavaju da ospore postupak Moskve i da povrate imovinu.

Sudske sporove sa zahtjevom za dobijanje odštete povele su u Holandiji podružnice grupe GML, koje su imale oko 70 odsto udjela u Jukosu.

Holandski Vrhovni sud je u januaru, u odvojenom postupku, potvrdio prethodno rješenje nižeg suda koji je Grupi SPI (Spirits internešenel) oduzeo prava na brendove votke "stoličnaja" i "moskovskaja" u zemljama Beneluksa i dodijelio ih ruskoj državnoj firmi Sojuzplodoimport.

U Holandiji su sada zaplijenjenja prava na te robne marke, rekao je portparol akcionara Jukosa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije