Privreda

Alijagić: Dijaspora želi više da ulaže u BiH

Alijagić: Dijaspora želi više da ulaže u BiH
Foto: Screenshot | Alijagić: Dijaspora želi više da ulaže u BiH

SARAJEVO - U ovoj godini zabilježeno je znatno povećanje interesa bh. dijaspore za ulaganja u BiH, za razliku od perioda na samom početku pandemije, kada je interes dijaspore opao, što je bilo i očekivano, izjavio je voditelj Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić.

Mišljenja je kako se očekuje da će sljedeće godine taj interes biti na pretpandemijskom nivou, pa čak i veći.

Govoreći o tome kako se pandemija odrazila na poslovanje kompanija koje su pokrenute investicijama iz dijaspore, Alijagić navodi da je u vezi s tim Biznis centar bh. dijaspore u 2020. godini sproveo istraživanje među 32 kompanije.

"Rezultati su nas pozitivno iznenadili, 18 od 32 kompanije planira zadržati isti broj zaposlenih kao 2019. godine, a deset ih se namjerava povećati. Samo četiri planiraju smanjiti broj zaposlenih. Također, 13 od 32 kompanije planira zadržati isti nivo ulaganja kao 2019, deset ih planira uvećanje, a devet smanjenje ulaganja. Nešto manje od pola ih očekuje djelimičnu promjenu poslovanja, dok sedam očekuje znatne promjene u ovom segmentu", kazao je Alijagić.

Ovo istraživanje je pokazalo, kako je naglasio, da investicije bh. dijaspore ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije.

Takođe, podaci iz ovog istraživanja upućuju na to da kompanije pokrenute ovom vrstom ulaganja ne planiraju izaći iz posla, masovno otpuštati radnike ili odustajati od zacrtanih planova, što je, kaže Alijagić, važna poruka.

Sektori za koje se bh. dijaspora najviše interesuje su IT, a posebno gaming industrija, koja je doživjela veliki rast u toku pandemije, te metalni, građevinski i turistički sektor, koji, smatra Alijagić, planira svoj veliki comeback sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije