Privreda

Alitalia večeras obavlja posljednji let

Alitalia večeras obavlja posljednji let
Foto: Arhiva / Ilustracija | Alitalia večeras obavlja posljednji let
Tanjug

RIM - Ikona italijanskog vazdušnog saobraćaja, nacionalni avio-prevoznik Alitalia, obaviće večeras posljednji let, i to na liniji od Kaljarija do Rima.

Prema agenciji Ansa, polijetanjem iz Sardinije i slijetanjem na matični aerodrom Rim-Fjumićino večeras u 23:10 časova, Alitalia će ispisati posljednju stranicu svoje bogate 75-godišnje istorije.

Zamijeniće je nova državna avio-kompanija ITA, koja treba da počne s radom sutra.

Alitalia, čije je ime decenijama bilo vezivano za italijanski ekonomski bum poslije Drugog svjetskog rata, gubila je novac od 2008. godine da bi 2017. otišla u stečaj i bila stavljena pod stečajnu upravu.

Korona mjere ograničenja putovanja avionom dodatno su povećale probleme Alitalie, a kompanija je 25. avgusta ove godine definitivno prekinula prodaju avio-karata.

Evropska komisija je u septembru dala odobrenje novom italijanskom avio-prevozniku ITA (Italia Trasporto Aereo) i odlučila da novu kompaniju ne tereti za 900 miliona evra nezakonite državne pomoći koju je njen prethodnik primio 2017. godine.

Mada neki mediji izvještavaju da brend Alitalija možda neće zamrijeti i da je na pomolu neki dogovor, inicijalna aukcija za prodaju ovog brenda nije privukla nijednu ponudu, a ITA je ocijenila da je početna cijena previsoka.

Alitalia je bila treća najveća evropska avio-kompanija krajem 1960-ih, posle Britiš Ervejza i Er Fransa. Od početnih 10.000 prevezenih putnika 1947. godine, ta cifra je narasla na 25 miliona putnika godišnje 1990-ih .

Alitalia je bila prva avio-kompanija na svijetu koja je prevozila papu, papskim avionom poznatim pod imenom Šepard Uan (Prvi pastir). Četiri pape su letjele avionom Alitalije u više od 170 zemalja na svim kontinentima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije