Privreda

Alpina Žiri u problemima, otpušta radnike

Alpina Žiri u problemima, otpušta radnike
Foto: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL | Alpina Žiri u problemima, otpušta radnike

LJUBLJANA - Slovenački proizvođač sportske obuće Alpina Žiri se ponovo bori s problemima, i jedan broj radnika, kojih ukupno ima 350, će morati na čekanje.

Alpina je problemima zbog pada narudžbi i prodaje usljed čega su se povećale zalihe neprodane robe. Dio zaposlenika, uglavnom proizvodnih radnika i pomoćnih službi. biće poslan na čekanje početkom iduće godine. Za sad u upravi ne otkrivaju o kojem broju je riječ.

"Uprava kompanije učiniće sve da ova mjera bude kratkog daha i da rad u proizvodnji teče normalno što je prije moguće, rekli su za Foirbes Slovenija iz Alpine i dodali da očekuju ponovni rast prodaje 2025. godine. izvijestio je slovenački Forbes, a prenosi N1.

Alpinu je u maja prošle godine kupila češka kompanija K&H iz Praga, koja je dio Franco grupe.

Prema neslužbenim informacijama, kupoprodajna cijena iznosila je oko 20 miliona evra. Novi vlasnik je otkupio i 27 miliona evra potraživanja od firme, te se obavezao da će kompaniji osigurati novac za nesmetano poslovanje.

Alpina u Bosni i Hercegovini ima proizvodne kompanije Alpina FOGS Sarajevo i Alpina Bromy d.o.o. Tešanj,te trgovačko preduzeće Alpina BH d.o.o. Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije