Privreda

Pratite nas na Google news

"Alumina": Pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno

"Alumina": Pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno
Foto: N.N. | "Alumina": Pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno
Srna

ZVORNIK - Menadžment kompanije "Alumina" iz Zvornika saopštio je da je pitanje litvanskih potraživanja pravno završeno.

"Ovo je najviši interes i pobjeda Republike Srpske", piše u saopštenju u kojem menadžment "Alumine" demantuje tekst objavljen na portalu "Kapital" pod nazivom "Zeleno svjetlo za izvršenje nad `Aluminom`", kojim se implicira postojanje legaliteta u pogledu kontroverznih potraživanja i postupka koje vodi litvanska Ukio banka i fočanski "Pavgord" protiv "Alumine" i "Birča".

Iz "Alumine" su naveli da su najviše pravosudne instance Republike Srpske koje se bave privrednim pravom dale svoj sud u ovom pogledu.

"Okružni privredni sud u Bijeljini je još u aprilu 2017. godine utvrdio da ova potraživanja ne postoje, što je 2018. godine potvrdio i Vrhovni sud Republike Srpska, odbijajući reviziju Ukio banke", saopšteno je iz "Alumine".

U saopštenju se navodi da svi drugi postupci koji se vode od interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu.

"Shodno tome, navedeni medijski tekstovi ne oslikavaju pravno stanje stvari i kreirani su samo sa namjerom destabilizacije fabrike i istočnog dijela Republike Srpske, a i stvaranja privida legitimiteta kontroverznih litvanskih potraživanja", navodi se u saopštenju.

Iz "Alumine" apeluju na korektnost u medijskom izvještavanju.

"Tražimo da mediji u svom radu uzmu u obzir značaj 'Alumine' za njene radnike i Republiku Srpsku, jer fabrika oštećena ranijim litvanskim nedjelima, nesavjesnim procesima koji i dalje traju, može trajno biti usporena u svom razvoju, što svakako nije u interesu građana Republike", dodaje se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije