Privreda

"Alumina" najavljuje tužbe: "Nismo poslovali s Iranom"

"Alumina" najavljuje tužbe: "Nismo poslovali s Iranom"
Foto: N.N. | "Alumina" najavljuje tužbe: "Nismo poslovali s Iranom"

​BANJALUKA - "Alumina" iz Zvornika najavila je tužbu protiv medija koji su objavili da prodaje svoje proizvode Iranu, koji je pod međunarodnim sankcijama, najavljeno je iz tog preduzeća.

Kako su rekli, "Alumina" nema kupce iz Irana niti su svoje proizvode prodavali toj zemlji bilo direktno, bilo preko posrednika.

"Nakon što su Litvanci, koji su bili vlasnici fabrike, otišli iz RS, 'Alumina' je potpuno promijenila svoju proizvodnju na način da metaluršku glinicu koja se koristi u proizvodnji aluminijuma svede na minimum, te svoju proizvodnju orijentiše ka nematalurškom programu. Kolika je razmjera medijskih insinuacija i neznanja o proizvodnom programu 'Alumine', najbolje govori činjenica da naši proizvodi ni na koji način nisu u funkciji bilo kakvog nuklearnog programa, niti 'Alumina' ima kupce iz oblasti vojne industrije", istakli su oni.

Dodali su da je nakon niza molbi ekonomskog odjeljenja iranske ambasade u Sarajevu organizovan sastanak u vezi s upoznavanjem s kompanijom "Alumina" sa zamjenikom ambasadora za ekonomski sektor.

"Ekonomskom sektoru iranske ambasade predočeno da je Iran pod sankcijama i da nije moguće ostvariti poslovnu saradnju s firmama iz te zemlje. O ovome postoje i pismeni dokazi", naglasili su oni.

S druge strane, Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH, tvrdi da je "Alumina" imala poslovni aranžman s Iranom, te da je o tome razgovarao i s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz RS. Radončić je rekao da je Dodik pred njim, a u prisustvu Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, nazvao mobilnim telefonom menadžment "Alumine", te da je donesena odluka da se s tim poslovnim aranžmanima stane.

On je, međutim, demantovao tvrdnje Mirka Šarovića, predsjednika SDSa, da je "Alumina" radila bilo šta u vezi s nuklearnim programom Irana, te ga je optužio da je u javnosti odavao državne tajne bez saglasnosti nadležnih organa.

Dok je Šarović tvrdio da je riječ o opasnim komponentama koje se koriste za pravljenje oružja koje je globalna prijetnja, Radončić je poručio da je riječ o prodaji aluminijuma Iranu, čime se krše međunarodne konvencije, prenose mediji.

"Taj posao je odmah obustavljen i imali smo odgovornu reakciju vlasti RS. Žao mi je što smo došli u situaciju da to objašnjavamo u javnosti", istakao je Radončić.

Šarović je rekao da su dva kurira upozorila Dodika da znaju šta se događa, da je jedan od njih strani ambasador, a drugi domaći čovjek, što je Radončić demantovao i rekao da je on bio jedina osoba koja je o tome razgovarala s Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije