Privreda

Pratite nas na Google news

"Aluminiju" još šest mjeseci za traženje spasa

"Aluminiju" još šest mjeseci za traženje spasa
Foto: Fena | "Aluminiju" još šest mjeseci za traženje spasa
Srna

​MOSTAR - Vlada Federacije BiH donijela je odluku o nastavku poslovanja mostarskog "Aluminija" u okviru finansijske konsolidacije u narednih šest mjeseci, rekao je predsjednik Nadzornog odbora "Aluminija" Zdenko Klepić, dodajući de je odlučeno da će biti zbrinuto svih 900 radnika te kompanije.

"U tom periodu dobili smo prostor za traženje rješenja. Preduzeće može živjeti u narednih šest mjeseci, a da niko neće moći blokirati račune ili pokrenuti stečaj", naglasio je Klepić.

U "Aluminiju" je danas održan sastanak predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića i ministra finansija FBiH Jelke Miličević sa upravom, Nadzornim odborom i predstavnicima sindikata, na kojem su doneseni zaključi o mjerama za spasavanje te kompanije.

Na sastanku je formiran Odbor za hitnost, sa Klepićem na čelu, a to tijelo baviće se mjerama za spasavanje preduzeća u kome su predstavnici politike, vlasti, preduzeća, radnika, kao i stručnjaci.

"Na osnovu analize, urađene tokom vikenda, donesena je odluka da se pokrene proizvodnja u livnici u kratkom roku. Trenutno se rade analize za anode i elektrolizu. Optimizam zrači iz svih nas i mislim da smo na dobrom putu da `Aluminij` opet bude stavljen u pogon", rekao je Klepić na konferenciji za novinare poslije sastanka.

On je precizirao da se računa koliko treba novca, struje, izvora finansiranja.

"Mislim da ćemo u narednih šest mjeseci doći do kvalitetnih rješenja", naveo je Klepić.

On je istakao da će radnici biti zbrinjavani u dogovoru sa sindikatima, a prioritet će biti stručnjaci i radnici koji imaju znanja i vještine bez kojih "Aluminij" ne može početi da radi.

Predsjednik Skupštine Sindikata "Aluminija" Pero Bebek izjavio je da radnici zahtijevaju da se istraže sve neregularnosti u "Aluminiju".

"Bilo je dosta neregularnosti. Sipa /Agencija za istrage i zaštitu/ 2014. je radila istragu, ali su ti papiri nestali, neko je opstruisao istragu. Mi od državnih organa očekujemo da rade svoj posao", rekao je Bebek.

On je izrazio nadu da će "Aluminij" biti pokrenut i da će se radnici vratiti na svoja radna mjesta.

Radnicima okupljenim ispred kapije "Aluminija" obratio se izvršni direktor Boris Vican, koji je prenio zaključke sa sastanka, navodeći da očekuje da će se u narednim danima na posao vratiti radnici livnice i službi koje su vezane za taj pogon, što je oko 230 ljudi.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka nije želio dati izjave novinarima.

"Aluminij" je ugasio proizvodnju 11. jula u ponoć zbog nemogućnosti nabavke električne energije i dugovanja od oko 400 miliona KM.

Nakon toga uslijedili su brojni sastanci, ali i protesti radnika ispred HDZ-a BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije