Privreda

"Aluminiju" ponovo prijeti zatvaranje

"Aluminiju" ponovo prijeti zatvaranje
Foto: Ilustracija | "Aluminiju" ponovo prijeti zatvaranje

Zaključno s nedjeljom, 16. juna, Elektroprivreda HZ HB prestaje da snabdijeva električnom energijom mostarsku kompaniju "Aluminij", a nekadašnji gigant radi na rješavanju pitanja novoga opskrbljivača kako bi se izbjegao crni scenario, odnosno gašenje proizvodnje.

"Time osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećemu pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju sukladno tomu statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto", saopštili su iz "Aluminija".

Krajem prošle godine "Aluminij" se nalazio u sličnoj situaciji. Zbog nagomilanih dugova u pitanje je došlo daljnje snabdijevanje električnom energije, a samim tim i budućnost firme.

Nakon nekoliko dramatičnih dana za 900 radnika, postignuto je privremeno rješenje koje je podrazumijevalo i odgađanje plaćanja električne energije Elektroprivredi HZ HB.

Pola godine kasnije "Aluminij" se ponovno nalazi u istoj situaciji.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama objavljenim krajem prošle godine, ukupni dug "Aluminija" iznosio je 360 miliona maraka, od čega se otprilike pola odnosilo na dug za električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 odsto akcionarskog kapitala u "Aluminiju", mali akcionari takođe imaju 44 odsto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije