Privreda

Amazon uništava neprodate televizore i laptopove

Amazon uništava neprodate televizore i laptopove
Foto: Screenshot / Youtube | Amazon uništava neprodate televizore i laptopove
N.N.

Kompanija Amazon svake godine uništi veliku količinu neprodate robe koja uključuje pametne TV uređaje i laptopove, otkriveno je u istrazi.

Snimak koji je isplivao prikazuje veliku količinu otpada iz samo jednog od 24 distribuciona centra u Velikoj Britaniji. Proizvodi su uglavnom nekorišćeni i sortirani u kutije s oznakom "destroy" (uništi), a radi se o dronovima, fenovima, slušalicama, knjigama i slično.

Pomenuti snimak je ustupio jedan od zaposlenih koji je želio da ostane anoniman, a koji tvrdi da radnici nedjeljno unište oko 130.000 komada različite robe.

"Nema razloga za uništavanja. Usisivači, laptopovi, tableti, zapakovane maske... Oko 50 odsto robe nije otvoreno, dok druga polovina predstavlja vraćenu robu u dobrom stanju. Zaposleni su postali ravnodušni prema onome što se od njih traži da učine", kazao je anonimni izvor, prenosi "Klix".

Istragom je ustanovljeno da stotine hiljada neprodatih ili vraćenih proizvoda svake nedjelje završi u "zoni za uništavanje".

U jednoj nedjelji je u skladištu Dunfermline označeno 123.000 predmeta za uništavanje, a u istom periodu samo 28.000 predmeta za donacije.

Kao razlog za uništavanje je Amazonov model poslovanja. Mnogi prodavači širom svijeta drže svoje proizvode u Amazonovim skladištima, ali što duže stoje, to su veći troškovi. Na kraju bude jeftinije da se unište.

Ono što Amazon radi nije ilegalno, a vlada dobija pozive da interveniše zakonom.

Iz organizacije Greenpeace navode da se radi o nepotrebnom otpadu te da je ovakav način uklanjanja robe šokantan.

Amazon je odgovorio te poručio da radi na svom cilju, a to je da u budućnosti ne bude uništavanja robe, te da su prioritet preprodaja, doniranje i reciklaža neprodatih proizvoda.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije