Privreda

Američki ultimatum Saudijcima: Zaustavite naftni rat ili sve ode dođavola

Američki ultimatum Saudijcima: Zaustavite naftni rat ili sve ode dođavola
Foto: N.N. | Američki ultimatum Saudijcima: Zaustavite naftni rat ili sve ode dođavola

Američki senator Den Salivan upozorio je da odnosi Saudijske Arabije i SAD mogu zauvjek da se promijene, ukoliko Rijad ne okonča naftni rat, piše CNN.

Den Salivan je istakao da je za vrijeme prvog rata u Persijskom zalivu upravo američka vojska bila ta koja je štitila Saudijce od Iraka.

"Saudijci su zaista izazvali šok na tržištu svojim prijedlogom (da se dodatno smanji proizvodnja nafte) u nezgodno vrijeme. Ovakve krize zaista jasno pokazuju ko su vam prijatelji, a ko ne", rekao je senator u intervjuu za CNN.

Prema njegovim riječima, grupa američkih senatora pokušala je da izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju tako što je napisala pismo prijestolonasljedniku te zemlje Muhamedu bin Salmanu el Saudu.

"Svi senatori koji su imali veze sa tim pismom su velike pristalice američko-saudijskih odnosa. Međutim, to će se promijeniti ukoliko Saudijska Arabija ne zauzme konstruktivniji stav na energetskim tržištima", istakao je senator.

Salivan je dodao da je podsjetio ambasadorku Saudijske Arabije u SAD Remu Bint Bandar Al Saud na činjenicu da je Amerika u prošlosti branila kraljevinu.

"Podržavali smo vas u prvom ratu Persijskom zalivu. (Bivšeg predsjednika Iraka) Sadama Huseina nije zaustavila saudijska vojska, već prva divizija marinaca i 82. vazdušno-desantska divizija. Amerikanci su umirali u tom ratu", rekao je Salivan.

Prema navođenju CNBC-a zbog naglog pada cena nafte za mnoge američke kompanije dalje aktivnosti su postale neisplative.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspjele da se dogovore o promjenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svjetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cijene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije