Privreda

Amerika i Kina međusobno otkazuju letove

Amerika i Kina međusobno otkazuju letove
Foto: Ilustracija | Amerika i Kina međusobno otkazuju letove

VAŠINGTON - Američka Vlada saopštila je da će suspendovati 44 leta za Kinu iz SAD, koje sprovode četiri kineske kompanije, kao odgovor na isti potez Pekinga, a kao razlog navode zabrinutost zbog kovida.

Otkazivanje letova iz SAD ka Kini počinje 30. januara letom Los Anđeles-Šijamen i trajaće do 29. marta.

Odlukom će biti pogođene kompanije Šijamen, Er Čajna, Čajna sadern erlajns i Čajna ister erlanjs, prenosi Glas Amerike (VOA).

Od 31. decembra kineske vlasti suspendovale su desetine letova američkih kompanija Junajted erlajnsa, Ameriken erlajnsa i Delte, zbog toga što su putnici bili pozitivni na kovid.

Liu Pengju, portparol kineske ambasade u SAD, rekao je da je politika za ulazak u Kinu "ista za kineske i strane državljane, da je otvorena i trasnparentna".

On je potez SAD nazvao "veoma nerazumnim".

"Apelujemo da SAD prestanu sa remećenjem normalnog avio- saobraćaja kineskih avio-kompanija", rekao je Liu.

Udruženje koje predstavlja tri oštećene američke avio-kompanije saopštilo je da podržava odluku SAD da obezbijede jednak tretman američkih kompanija na kineskom tržištu.

Sekretarijat za saobraćaj najavio je da će biti preduzete dodatne mjere ako Kina krene da otkazuje još letova.

Inače je broj otkazanih američkih letova za Kinu porastao od decembra, zbog velikog broja zaraženih omikronom u SAD, navodi VOA.

Peking i Vašington se spore oko avio-saobraćaja od početka pandemije.

Prošle godine je Sekretarijat za saobraćaj dozvolio samo jedan let nedjeljno i to 40 odsto popunjen, pošto je Peking prethodno uveo istu mjeru za američke kompanije.

Prije najnovijeg otkazivanja, tri američke i četiri kineske avio-kompanije letjele su oko 20 puta nedjeljno između zemalja, a prije pandemije imale su oko 100 letova nedjeljno, dodaje VOA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije