Privreda

Amerika kupuje ruske raketne motore po visokoj cijeni

Amerika kupuje ruske raketne motore po visokoj cijeni
Foto: N.N. | Amerika kupuje ruske raketne motore po visokoj cijeni

SAD kupuju od Rusije raketne motore po mnogo višoj cijeni od proizvodne, rekao je generalni direktor korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin u Sankt Peterburgu.

"Zašto Amerikanci vraćaju iz svemira dijelove sa motorom? Zato što oni od nas kupuju taj motor po veoma visokoj cijeni. Ti motori nisu skupi u našoj proizvodnji", rekao je Rogozin.

Rusija snabdijeva SAD motorima RD-181 i RD-180 za rakete "Antares" i "Atlas 5". Rakete "Spejs iks" i "Blu oridžin" koriste motore američke proizvodnje. Do danas je obavljeno 85 letova američkih raketa-nosača "Atlas 3" i "Atlas 5" sa upotrebom motora ruske proizvodnje RD-180, piše Sputnjik.

Prvi takav motor isporučen je SAD u januaru 1999. godine. Prema podacima korporacije "Energomaš", koja ulazi u sastav "Roskosmosa", SAD je isporučeno 116 takvih motora.

U decembru 2018. godine "Energomaš" je saopštio da je od juna 2015. godine SAD isporučeno 17 motora RD-181, od kojih je deset korišćeno prilikom lansiranja rakete "Antares".

U februaru 2019. godine je saopšteno da "Energomaš" u periodu 2019-2020. godine planira da isporuči kupcu devet motora RD-181.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije