Privreda

Amerikanci zainteresovani za osnivanje slobodne zone u BiH

Amerikanci zainteresovani za osnivanje slobodne zone u BiH
Foto: Srna | Amerikanci zainteresovani za osnivanje slobodne zone u BiH

SARAJEVO - Direktor američke kompanija AMG "Trejding end investment" /Trading & Investment/ iz Los Anđelesa razgovarao je sa direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/ Gordanom Milinićem o namjeri investiranja u BiH, a izražena je spremnost za ulaganje u BiH od 10 do 100 miliona dolara.

Investitor je zainteresovan za investiranje u različite oblasti, a investiciju bi započeo osnivanjem vlastite slobodne zone na površini od 30.000 kvadratnih metara iz koje bi proizvodnja isključivo bila namijenjena izvozu, saopšteno je iz Fipe.

U pratnji predstavnika Fipe, američki investitor će obići potencijalne lokacije u BiH za svoju buduću investiciju, te će nakon analize lokacija donijeti konačnu odluku.

Navedena firma prvobitno je bila osnovana na području Bliskog istoka 1958. godine, da bi 1988. godine preselila svoje sjedište u SAD, pri tome zadržavajući svoje kancelarije na Bliskom istoku, Africi i istočnoj Evropi.

Firma se bavi industrijskom proizvodnjom, međunarodnom trgovinom, upravljanjem proizvodnim objektima, i slično.

Osim u Sjedinjenim Državama, posjeduje proizvodne pogone u Saudijskoj Arabiji, UAE, Maroku, Libanu, Libiji i Iraku.

Fipa će preduzeti sve potrebne mjere kako bi se investitoru prezentovali svi postojeći projekti u BiH, uz uključivanje svih nadležnih institucija radi uspješnog realiziranja investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije