Privreda

Angola, bogata zemlja siromašnih građana

Angola, bogata zemlja siromašnih građana
Foto: Ilustracija | Angola, bogata zemlja siromašnih građana

LUANDA - Žoao Lorenso novi je predsjednik Angole, u kojoj su se nekadašnji komunisti "demokratizovali" i ekstremno obogatili, predvođeni familijom doskorašnjeg predsjednika Žozea Eduarda dos Santosa.

Istovremeno, u zemlji koja se razbacuje naftom, zlatom i dijamantima, 40% stanovništva živi ispod linije siromaštva, a tri petine nema struju.

Desetine hiljada Portugalaca, nakon finansijskog sloma 2010. godine, u potrazi za poslom pohrlile su u nekadašnju koloniju, Angolu, koja im je izgledala poput Eldorada, s milijardama dolara koje su se slivale od prodaje nafte i potražnjom za kvalifikovanim radnicima. Do 2014. godine, kada je cijena nafte na svjetskom tržištu bila iznad 100 dolara za barel, Angola, odnosno preciznije rečeno, glavni grad Luanda, je cvjetala. Cijene su takođe eksplodirale, od stanova i restorana do hrane i odjeće, pa je Luanda tako postala i jedan od najskupljih gradova za život u svijetu.

Čitava ekonomija Angole vrtjela se oko nafte i pratećih industrija: 50% BDPa, više od 70% budžeta i 90% izvoza. Proizvodnja dijamanata činila je oko 5% ukupnog izvoza, a preostalih 5% sve ostalo, od kafe, ribe, do drveta pamuka. Od 2005. na velika vrata su ušli kineski investitori, služeći kao alternativa MMFu. Za razliku od MMFa, čiji su krediti uvijek uslovljeni različitim reformama, uključujući i borbu protiv korupcije, Kinezi su poslovali po principu evo pare, dajte naftu, sve bez suvišnih pitanja.

Naftni bum teško da je mogao preko noći nadoknaditi sve ono što su decenije rata uništile. Kada je rat okončan 2002. godine, nekadašnji komunisti su zadržali vlast, ali se i ubrzano transformisali u novu kapitalističku elitu koja se ekstremno obogatila, predvođena predsjedničkom familijom. Zemljom je tokom 38 godina, od 1979, suvereno vladao Santos, a jednu od glavnih poluga moći čini Sonangol, državna naftna kompanija koja se osim nafte proširila i na brojne ostale lukrativne biznise, postavši druga po veličini kompanija u Africi. Predsjednik Santos je saopštio početkom ove godine da se povlači sa funkcije iz zdravstvenih razloga, ali je na ključne pozicije, direktora Sonangola, postavio kćerku Isabel dos Santos, a na čelo državnog naftnog fonda svog sina, Žozea Filomeno dos Santosa. Za svaki slučaj, imenovanja je pratio i poseban zakon koji onemogućava novog predsjednika Lorensa da na ove funkcije postavi nekog drugog. Čistom slučajnošću, predsjednikova kćerka, Isabela dos Santos, pokazala se kao poslovni genij i u rekordnom vremenu izgradila je poslovnu imperiju, koja osim u Angoli, ima i brojne investicije u Portugalu. Postala je tako najbogatija žena u Africi, s imovinom vrijednom oko 3,2 milijarde dolara. Ko god je investirao u Angoli i za partnera imao predsjednikovu kćerku uspio je u biznisu. Oni koji su probali sami, neslavno su propadali.

U međuvremenu, angolska banka kćerka portugalske BES banke, neslavno je propala, povukavši za sobom u bankrot i "majku", jer je na neobjašnjiv način nestalo oko dvije milijarde dolara. Uglavnom se radilo o kreditima, neki u vrijednosti od 100 do 200 miliona dolara, koji su davani bez bilo kakvog kolaterala visokim državnim i partijskim zvaničnicima u Angoli. Banka je propala, ali je direktor nastavio uspješnu poslovnu karijeru.

I dok su se ekskluzivne četvrti Luande i njihovi žitelji "kupali" u novcu, ostatak zemlje nije osjetio nikakvu blagodet od naftnih milijardi. Od ukupno 25 miliona stanovnika Angole, 85% živi od poljoprivrede, a samo 15% od rada u industriji i uslužnim djelatnostima. Struja je još luksuz za 15 miliona stanovnika, dok je nezaposlenost ekstremno visoka, posebno među mladima. S iznenadnim padom cijene nafte na globalnom tržištu na prosječnih četrdesetak dolara po barelu u 2014. godini, krahirala je i angolska ekonomija. Budžetski prihodi su praktično prepolovljeni pa je nestalo para i za one osnovne funkcije države, obrazovanje, zdravstvo, a javne investicije ne treba posebno ni pominjati.

(BIF)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije