Privreda

Arapi grade najveći vjetropark u regiji

Arapi grade najveći vjetropark u regiji
Foto: Ilustracija | Arapi grade najveći vjetropark u regiji

BEOGRAD - U Beogradu je potpisan ugovor o kreditu za izgradnju vjetroparka Čibuk, u Kovinu, koji će se prostirati na površini od 37 kvadratnih kilometara.

Riječ je o najvećem privatnom projektu u području vjetroenergije u Srbiji i Zapadnom Balkanu, piše Politika.

Vjetropark snage 158 megavata, koji će imati 57 turbina, proizvodiće do 457 gigavatčasova električne energije godišnje.

Završetak gradnje postrojenja za snabdjevanje strujom 113.000 domaćinstava planira za kraj 2018. godine.

Očekuje se da će vjetropark smanjiti emisiju ugljen dioksida za više od 370.000 tona godišnje.

Na gradilištu 400 radnika

Na gradilištu vjetroparka Čibuk 1 zaposlitće se 400 radnika, a biće izgrađeno i 50 kilometara novih cesta.

Kreditna linija od 215 miliona evra za izgradnju vjetroparka, vrijednog 300 miliona evra, potpisana je između kompanije Vjetroelektrane Balkana i Međunarodne financijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vjetroelektrane Balkana u vlasništvu su Tesla Winda, zajedničkog ulaganja kompanije Masdar iz Abu Dabija (UAE) i Čibuk Wind Holdinga, filijala američkog Continental Wind Partnersa.

"Riječ je o velikom projektu za Banat i za Srbiju, 158 megavata je oko 32 odsto ukupnih naših projekata iz vjetroenergije.

Dobili smo projekt koji jamči da će Srbija do 2020. povećati udjel obnovljivih izvora energije na 27% ukupne potrošnje”, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, dodajući da je riječ o najvećoj pojedinačnoj privatnoj investiciji u Srbiju.

Kako navodi EBRD u saopštenju, Mohamed Al Ramahi, direktor Masdara, rekao je da je ponosan na to što mogu svojom stručnošću i iskustvom pridonijeti diverzifikaciji energetske proizvodnje Srbije, u saradnji s partnerima s kojima zajedno nastupaju na tržištu.

Četvrti vjetropark u Evropi

"Ovaj projekt dobro pokazuje da je srpsko tržište privlačno za investicije u obnovljivu energiju i da ima potencijal da postane čvorište dodatnih projekata u regiji”, rekao je Al Ramahi dodajući da će Čibuk 1 biti četvrti vjetropark kompanije Masdar u Evropi. 

(Poslovni.hr)    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije