Privreda

"ArcelorMittal" kroji sudbinu 10.000 radnika

"ArcelorMittal" kroji  sudbinu 10.000 radnika
Foto: Anadolija | "ArcelorMittal" kroji sudbinu 10.000 radnika

BANJALUKA, PRIJEDOR - Konfederacija sindikata RS protivi se najavljenom otpuštanju 300 radnika preduzeća "ArcelorMittal Prijedor", sa kojim, kako podsjećaju, sarađuje više od 150 kooperanata, a čije poslovanje dobrim dijelom zavisi od obima procesa rada u prijedorskom rudniku.

Ili, ako ćemo biti još konkretniji, sudeći po podacima Sindikata prijedorskog "ArcelorMittala", u pitanju je gotovo 10.000 ljudi koji, direktno ili indirektno, zavise od ove kompanije.

"Izražavamo zabrinutost zbog najave smanjenja obima proizvodnje i broja zaposlenih jer to direktno utiče na poslovanje preduzeća i organizacija čiji su radnici članovi Konfederacije, te nas to obavezuje da u punom kapacitetu i sa svim članstvom damo doprinos u svim aktivnostima kako bismo zaštitili postojeća radna mjesta ne samo u 'ArcelorMittalu Prijedor', već i u 'Željeznicama RS', Naftnoj industriji, 'Elektroprivredi RS' i više od 150 kooperanata", navode iz Konfederacije.

Tokom jučerašnje sjednice Predsjedništva Konfederacije podržali su inicijativu Sindikalne organizacije "ArcelorMittala Prijedor" o zajedničkom sastanku sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem, resornim ministrom Petrom Đokićem, gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem,  te predstavnicima  "ArcelorMittala" i Sindikata.

"Predlažemo da se taj sastanak zakaže hitno, a najkasnije do 10. juna", poručuju sindikalci.

Zahtijevaju od Vlade RS, resornog ministarstva i kompanije  "ArcelorMittal Prijedor" da preuzmu odgovornost i prevaziđu sve probleme u međusobnim odnosima i hitno pronađu zajedničko rješenje po pitanju sigurne budućnosti rudarenja i produženja proizvodnje.

"Rezultat dogovora moraju biti nova zapošljavanja, povećanja ličnih primanja i poboljšanje standarda zaposlenih, a nikako smanjenje broja radnika", napominju iz Konfederacije sindikata, koja podržava odlučnost Sindikalne organizacije  "ArcelorMittala Prijedor" da svim vidovima borbe sačuva postojeći broj radnika.

Nakon sjednice Saša Kukolj, predsjednik Sindikata "ArcelorMittala Prijedor", rekao je da od te kompanije zavise brojna preduzeća.

"Pored gigantskih preduzeća, tu su i mnoge firme koje se bave održavanjem i svim ostalim što je potrebno za snabdijevanje rudnika. Nemamo tačan podatak o broju radnika, ali su velike cifre u pitanju. Možemo skoro reći da je u pitanju blizu 10.000", naveo je Kukolj u izjavi za "Nezavisne".

U "ArcelorMittalu Prijedor" rekli su nam da nisu upoznati sa stavovima i zaključcima sastanka Konfederacije sindikata RS, a u resornom ministarstvu da sa Ministarstvom finansija, a uz potpuno informisanje Vlade, preduzimaju korake za koje imaju mogućnosti, a u cilju rješavanja otvorenih pitanja u preduzeću "ArcelorMittal Prijedor". Ocjenjuju da je Vlada bila odgovorna i da je na vrijeme djelovala kako bi preduprijedila probleme.

"Vlada je uvijek imala razumijevanja za razgovore sa predstavnicima 'ArcelorMittala Prijedor' o svim pitanjima koja su važna za njihovo poslovanje, ali nije imala moć da u zajedničkom preduzeću donosi odluke shodno svojim interesima, zato što kompanija 'ArcelorMittal' u zajedničkom preduzeću, odnosno 'ArcelorMittal Prijedor', ima većinu kod donošenja odluka", kažu iz resornog ministarstva.

"ArcelorMittal" je ranije saopštio da je zbog neizvjesnosti u vezi sa dugoročnom budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru "ArcelorMittal Prijedor" morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na milion tona godišnje, a što će, ističu, neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije