Privreda

"Arselor Mital" i "BH gas" potpisali ugovor o snabdijevanju gasom

"Arselor Mital" i "BH gas" potpisali ugovor o snabdijevanju gasom
Foto: Ilustracija | "Arselor Mital" i "BH gas" potpisali ugovor o snabdijevanju gasom
Srna

SARAJEVO - Generalni direktori preduzeća "Arselor Mital" Zenica Biju Nair i "BH gas" Jasmin Salkić danas su u Sarajevu, nakon šest mjeseci pregovora, potpisali petogodišnji ugovor o stabilnosti snabdijevanja gasom.

Ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH (FBiH) Nermin DŽindić podsjetio je da je istekao dvadesetogodišnji ugovor koji su ove dvije kompanije imale, te su posljednjih mjeseci vođeni intenzivni pregovori.

 

"Dogovoreno je koju količinu preuzima `Arselor mital` i nova kompanija `Toplane` u Zenici. Ovo je garancija `BH gasu` da može da dodatno smanji cijenu građanima Sarajeva i svim distributivnim kompanijama", rekao je Džindić na konferenciji za novinare.

Džindić je precizirao da se u narednih sedam dana čeka analiza Nadzornog odbora, te nakon što bude potvrđena cijena, proceduralno će moći biti riješeno da od 1. januara gas pojeftini za 10 odsto.

Generalni direktor kompanije "Arselor Mital" Zenica Biju Nair rekao je da ovaj ugovor nije bitan samo za njihovu firmu, već i za druga preduzeća i građane jer će u narednih pet godina omogućiti nižu cijenu.

"Najvažnije je da ministar Džindić razumiju naše probleme i da je spremni da ih rješavamo zajedno. Primamo najbolja rješenja za industriju, zapošljavanje i ekonomiju", rekao je Nair.

On je dodao da je najvažnije unapređenje saradnje industrije i Vlade FBiH, što će dovesti i nove investicije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije