Privreda

"Arselor Mital" se povukao iz dogovora za kupovin "Ilve"

"Arselor Mital" se povukao iz dogovora za kupovin "Ilve"
Foto: Ilustracija | "Arselor Mital" se povukao iz dogovora za kupovin "Ilve"
Srna

RIM - Indijska kompanija "Arselor Mital" povukla se iz dogovora za kupovinu italijanske firme "Ilva" zbog zabrinutosti oko proizvodnje, rekao je danas italijanski premijer Đuzepe Konte.

Najveći svjetski proizvođač čelika povukao se početkom sedmice iz svog plana da kupi "Ilvu", te okrivljuje Rim da ne želi da im da imunitet od krivičnog gonjenja zbog zagađenja iz postrojenja "Taranto".

Agencija "Frans pres" navodi da je ova informacija izazvala šokiranost u Italiji jer je dogovorom trebalo da bude sačuvano više hiljada radnih mjesta.

Međutim, Konte je danas naveo da je odluka donijeta zbog proizvodnih ciljeva.

"Pravi razlog za njihovo povlačenje je to da njihova investicija nije profitabilna i sad zahtijevaju ukidanje 5.000 radnih mjesta, što je neprihvatljivo", istakao je Konte, nakon susreta sa rukovodstvom "Arselor Mitala".

Prema njegovim riječima, ukoliko kompanija nastavi sa svojim planom da se "povuče iz postrojenja, onda Vlada neće stajati po strani".

Italijanski premijer je izrazio nadu da će se nakon razgovora "Arselor Mital" vratiti za pregovarački sto sa prihvatljivim prijedlozima.

"Arselor Mital" je u novembru prošle godine počeo da iznajmljuje postrojenje, uz obavezu da ga kupi, uz plan da uloži 2,4 milijarde evra, uključujući 1,2 milijarde evra za smanjenje zagađenja do 2024. godine.

Indijska kompanija dobila je period pravnog imuniteta da bi lokacija ispunila ekološke standarde, ali je italijanski parlament povukao tu odluku i kompanija je 3. novembra izgubila imunitet.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije