Privreda

Australija zatvara najveću elektranu na ugalj

Australija zatvara najveću elektranu na ugalj
Foto: Ilustracija | Australija zatvara najveću elektranu na ugalj

SIDNEJ - Najveća elektrana na ugalj u Australiji biće zatvorena sedam godina ranije nego što je planirano, pošto njen operater kaže da njena konkurentnost sve više slabi sa "prilivom obnovljivih izvora energije".

Elektrana Eraring, kapaciteta 2,88 gigavata, nalazi se u regionu Hanter sjeverno od Sidneja, i njom upravlja kompanija Oridžin Enerdži. Prema novoj najavi, ova fabrika će biti zatvorena 2025. godine, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Eraring će se tako pridružiti dugačkoj listi elektrana na ugalj koje su u Australiji zatvorene zbog rasta jeftine energije vetra i sunca.

"Australijsko energetsko tržište se danas jako razlikuje od onog kada je Eraring priključen na mrežu ranih 1980-ih", kaže izvršni direktor Oridžina Frenk Kalabrija.

Mada se oslanjanje Australije na elektrane na ugalj smanjilo posljednjih godina, ovaj energent i dalje učestvuje sa 60 posto u snabdevanju zemlje električnom energijom, što tu državu svrstava u sam vrh zemalja sa najvećom emisijom ugljenika po stanovniku.

Obnovljivi izvori energije su prošle godine činili oko jedne trećine proizvodnje struje u Australij, a predviđa se da će do kraja decenije taj udio biti blizu 70 odsto.

Australijski energetski gigant AGL takođe je najavio prošle nedjelje da će zatvoriti svoje dvije najveće termoelektrane na ugalj za nekoliko godina, a kompanija Enerdži Australija je 2021. saopštila da će staviti katanac na elektranu Jalourn u Viktoriji, jednog od najvećih zagađivača u zemlji, četiri godine ranije nego što je planirano.

Sve tri kompanije su biležile pad prihoda elektrana na ugalj posljednjih godina jer je jeftinija obnovljiva energija oborila cijene struje, dodaje BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije