Privreda

Australijanci, Švajcarci ili Italijani kupuju "Hidrogradnju"?

Australijanci, Švajcarci ili Italijani kupuju "Hidrogradnju"?
Foto: Nezavisne/Arhiva | Australijanci, Švajcarci ili Italijani kupuju "Hidrogradnju"?

SARAJEVO - Za imovinu nekadašnjeg građevinskog giganta, "Hidrogradnju" iz Sarajeva zainteresovane su tri inostrane kompanije, i to iz Švajcarske, Italije i Australije, potvrdio je za "Nezavisne" Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća.

Kako je istakao, ova tri pisma namjere su otkupljena zasad.

"Nešto malo imovine je dosad prodato i tim novcem su izmirene hipoteke kako ne bismo imali problema u daljem postupku prodaje. U odnosu na prvu prodaju, cijena je smanjena za 10 odsto", rekao je Fazlagić.

Imovina "Hidrogradnje", koja je od 2017. godine u stečaju, se prodaje po početnoj cijeni od 88.067.552 KM.

Ova kompanija je za vrijeme bivše Jugoslavije gradila auto-puteve i mostove širom svijeta, a imala je angažmane u mnogim zemljama Afrike i Azije.

U javnom oglasu za prodaju ove kompanije stoji da će prodaja ovog privrednog subjekta javnim nadmetanjem biti održana 19. oktobra ove godine s početkom u 12 časova u sjedištu prodavca.

"Uslovi prodaje su da se 'Hidrogradnja' u stečaju prodaje u pravnom i fizičkom stanju na dan prodaje u viđenom stanju bez prava naknadne reklamacije i da se prodaja vrši usmenim javnim nadmetanjem", stoji u javnom oglasu.

Uslov prodaje je i nastavak poslovanja osnovne djelatnosti "Hidrogradnje", uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih.

"Navedena vrijednost privrednog subjekta je početna cijena navedena u tenderskoj dokumentaciji i privredni subjekat ne može se prodavati ispod te cijene. Sve takse i poreze za prenos vlasništva privrednog subjekta plaća kupac, te pripremu dokumentacije i pravne radnje za prenos vlasništva", stoji u javnom oglasu.

Ističe se da pravo učešća na usmenom javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička lica koja izvrše uplatu na ime osiguranja u iznosu od 0,5 odsto od početne cijene, odnosno iznos od 440.337 KM na transakcijske račune "Hidrogradnje".

"Takođe, potrebno je da izvrši otkup tenderske dokumentacije s dodatim pravilima za javno nadmetanje uz otkupnu cijenu od 1.000  KM plus, te ponudi kupoprodajnu cijenu od minimalno 88.067.552 KM", pojašnjava se u javnom oglasu.

Podsjećamo, četvrta licitacija za prodaju "Hidrogradnje" održana je još 30. marta 2020. godine, ali bezuspješno, i tada je cijena za imovinu ove kompanije bila oko 50 miliona evra.

Polovinom februara te godine upućena su dva javna poziva za licitaciju. Prvi ponovljeni poziv raspisan je 18. februara i odnosio se na prodaju motela 'Čavljak' po početnoj cijeni od 1,2 miliona KM, zemljišta u Vitkovcima po cijeni od dva miliona KM, poslovne prostore, garaže i ostalo u objektu 'Alfa' u Paromlinskoj ulici za početni iznos od 269.000 KM, kao i zemljišta u Mostaru.

Obaveze prema 580 radnika iznosile su 29 miliona KM, prema PIO 20 miliona, zdravstvu 14 miliona, ostalim porezima pet miliona, a prema bankama 10 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije