Privreda

Austrija želi da bude dio Puta svile

Austrija želi da bude dio Puta svile
Foto: N.N. | Austrija želi da bude dio Puta svile

BEČ - Austrijska privreda čini sve da dospije na novi kineski Put svile, ajedan od ključnih projekata koji to treba da omogući je ste produženje pruge širokog kolosjeka.

OeBB i Privredna komora Beča ističu da je neophodan korak produženje pruge širokog kolosjeka od slovačkih Košica do Parndorfa u Austriji.

"Priključenje na Put svile mora biti glavni prioritet politike", poručuje predsjednik Privredne komore Beča Valter Ruk dodajući da Austrija sebi ne može priuštiti da propusti šansu vjeka.

Njega u tim zahtjevima podržava šef OeBB Andreas Mate, koji je ukazao da se, prema aktuelnim planovima, Austrija nalazi izvan Puta svile, mreže trgovinskig puteva koji ogromnim sredstvima kineska vlada namreva da izgradi.

Samo Kina, kako navode, planira da uloži 900 milijardi dolara u više hiljada kilometara transportnog puta između istoka i zapada.

Ovaj plan Kine okarakerisan je kao jedan od najvećih programa razvoja od Maršalovog plana.

Kako Put svile ne bi prošao pored Austrije neophodno je produžiti prugu širokog koloseka iz Slovačke u Austriju, gdje bi trebalo da nastane veliki terminal preko kojeg bi trebalo da ide sva roba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije