Privreda

Pratite nas na Google news

Avio-kompanije zbog virusa korona gube skoro 30 milijardi $

Avio-kompanije zbog virusa korona gube skoro 30 milijardi $
Foto: Tanjug/AP | Avio-kompanije zbog virusa korona gube skoro 30 milijardi $
Tanjug

Prema procjenama Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA), avio-kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona zbog epidemije virusa korona izgubiće 27,8 milijardi dolara, dok će se potražnja za avio-kartama u tom regionu smanjiti za 13 procenata.

S obzirom na to da je procjena rasta projektovana na 4,8 odsto, ukupni pad profita iznosiće 8,2 procenta, saopštila je juče IATA.

Po tom scenariju, gubitak prihoda iznosiće 27,8 milijardi dolara za avio-kompanije u azijsko-pacifičkoj regiji. Najveće gubitke zabilježiće kompanije iz Kine, čiji se pad profita samo na domaćem tržištu procjenjuje na 12,8 milijardi, prenio je RTS.

Prema istom scenariju, kompanije koje posluju van tog regiona izgubiće 1,5 milijardi dolara, pod pretpostavkom da je pad tražnje ograničen samo na azijska tržišta.

Ukupno uzevši, gubitak će na globalnom nivou iznositi 29,3 milijarde dolara.

Taj gubitak će, prema procjenama IATA, prilično umanjiti procjene globalnog rasta za 2020. godinu.

Procjene su, kako se navodi u saopštenju, slične onima koje tokom epidemije SARS-a. Tada je šestomječni period naglog pada propraćen jednako brzim oporavkom. U 2003. godini, SARS je bio odgovoran za pad od 5,1 odsto prihoda azijsko-pacifičkih avio-kompanija.

To sve važi ukoliko se epidemija zadrži pretežno u Kini. Ako bi se epidemija proširila na azijsko-pacifička tržišta, onda bi uticaji na avio-kompanije iz drugih regiona bili i veći.

"Ovakav pad potražnje kao rezultat izbijanja virusa korona imaće finansijski uticaj na avio-kompanije, posebno za one koje posluju na kineskom tržištu. Procjenjujemo da će se globalni saobraćaj zbog virusa korona smanjiti za 4,7 odsto, što bi moglo značajno da umanji rast koji smo prethodno prognozirali i da izazove prvi ukupni pad potražnje od krize koju je izazvao SARS 2003. godine. I taj bi se scenario pretvorio u gubitak prihoda od 29,3 milijarde dolara", istakao je Aleksandre de Žinik, generalni direktor IATA.

Dodaje da avio-kompanije donose teške odluke za smanjenje kapaciteta, a u nekim slučajevima i ukidanja linija.

Prema njegovim riječima, niže cijene goriva pomoći će nadoknađivanju nekih izgubljenih prihoda.

"Ovo će biti veoma teška godina za avio-kompanije", rekao je Žinik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije