Privreda

BDP u BiH veći nego kod susjeda

BDP u BiH veći nego kod susjeda
BDP u BiH veći nego kod susjeda

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina u naredne dvije godine imaće veći rast BDP-a od svojih susjeda, pokazuje juče objavljena analiza Svjetske banke pod nazivom "Globalna ekonomska predviđanja".

Procjenjuje se da će BDP u narednoj godini rasti za 3,7 odsto, a 2019. godine imati rast od četiri odsto.

Primjera radi, rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji prognoziran je na 3,5 odsto u naredne dvije godine, dok će BDP u Hrvatskoj rasti u 2018. godini za 2,5 odsto, a godinu dana poslije 2,6 odsto.

Kada je tekuća godina u pitanju, zemlje zapadnog Balkana bilježe brži privredni rast nego u 2015. godini, pri čemu je rast regiona procijenjen u 2016. godini na 2,8 odsto, a za ovu godinu na 3,2 procenta.

Bruto društveni proizvod Bosne i Hercegovine će, prema procjenama Svjetske banke, ostvariti rast od 3,2 odsto u ovoj godini.

Kako je nedavno rečeno, uprkos napretku tržišta rada i dalje predstavljaju izazov na zapadnom Balkanu sa stopama nezaposlenosti od oko 22 procenta u prošloj godini.

Tada je iz Svjetske banke zaključeno kako su se rast, kao i spoljni i fiskalni bilans zemalja koje su održale reforme takođe popravili, jačajući otpornost na potencijalne ekonomske šokove.

Inače, Svjetska banka najavljuje da će globalni rast ostati nepromijenjen u 2017. godini i iznosiće 2,7 odsto, a u 2018. će dostići 2,9 odsto, pošto napreduju proizvodnja i trgovina.

Svijetla tačka je oporavak trgovinskog rasta na četiri odsto u ovoj godini, nakon što je iznosio 2,5 odsto prošle godine, poslije postfinansijske krize, navedeno je u najnovijem izvještaju.

Oporavak trgovinskog rasta rezultat je jačanja potražnje koja dolazi iz velikih, naprednih ekonomija, povećanog trgovinskog toka iz i u Kinu, kao i smanjenja tereta koji proizlazi iz slabe potražnje za izvozom robe.

Svjetska banka očekuje da će naprednije ekonomije u 2017. rasti za 1,9 odsto, što je brže od rasta od 1,7 odsto u 2016. godini. Međutim, očekuje se da će se napredni ekonomski rast usporiti na 1,8 odsto u 2018. godini i na 1,7 odsto u 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije