Privreda

BDP u BiH veći nego kod susjeda

BDP u BiH veći nego kod susjeda
BDP u BiH veći nego kod susjeda
D. Tovilović

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina u naredne dvije godine imaće veći rast BDP-a od svojih susjeda, pokazuje juče objavljena analiza Svjetske banke pod nazivom "Globalna ekonomska predviđanja".

Procjenjuje se da će BDP u narednoj godini rasti za 3,7 odsto, a 2019. godine imati rast od četiri odsto.

Primjera radi, rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji prognoziran je na 3,5 odsto u naredne dvije godine, dok će BDP u Hrvatskoj rasti u 2018. godini za 2,5 odsto, a godinu dana poslije 2,6 odsto.

Kada je tekuća godina u pitanju, zemlje zapadnog Balkana bilježe brži privredni rast nego u 2015. godini, pri čemu je rast regiona procijenjen u 2016. godini na 2,8 odsto, a za ovu godinu na 3,2 procenta.

Bruto društveni proizvod Bosne i Hercegovine će, prema procjenama Svjetske banke, ostvariti rast od 3,2 odsto u ovoj godini.

Kako je nedavno rečeno, uprkos napretku tržišta rada i dalje predstavljaju izazov na zapadnom Balkanu sa stopama nezaposlenosti od oko 22 procenta u prošloj godini.

Tada je iz Svjetske banke zaključeno kako su se rast, kao i spoljni i fiskalni bilans zemalja koje su održale reforme takođe popravili, jačajući otpornost na potencijalne ekonomske šokove.

Inače, Svjetska banka najavljuje da će globalni rast ostati nepromijenjen u 2017. godini i iznosiće 2,7 odsto, a u 2018. će dostići 2,9 odsto, pošto napreduju proizvodnja i trgovina.

Svijetla tačka je oporavak trgovinskog rasta na četiri odsto u ovoj godini, nakon što je iznosio 2,5 odsto prošle godine, poslije postfinansijske krize, navedeno je u najnovijem izvještaju.

Oporavak trgovinskog rasta rezultat je jačanja potražnje koja dolazi iz velikih, naprednih ekonomija, povećanog trgovinskog toka iz i u Kinu, kao i smanjenja tereta koji proizlazi iz slabe potražnje za izvozom robe.

Svjetska banka očekuje da će naprednije ekonomije u 2017. rasti za 1,9 odsto, što je brže od rasta od 1,7 odsto u 2016. godini. Međutim, očekuje se da će se napredni ekonomski rast usporiti na 1,8 odsto u 2018. godini i na 1,7 odsto u 2019.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije